Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-åring med för mycket makt

Annons

Inför EU:s 50-årsfirande konstaterar dess invånare att unionen inte representerar vanliga människor.

I en stor opinionsmätning som publicerades på lördagen svarar tre fjärdedelar av de tillfrågade att de skulle vilja ha en ny folkomröstning om varje nytt fördrag som ökar EU:s makt.

I förslaget till en deklaration som ska tas på unionens födelsedagskalas i Berlin i helgen sägs att EU om två år ska ha sopat undan den politiska krisen och reformerat organisationen.

De 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer, inklusive statsminister Fredrik Reinfeldt (m), som ska ställa sig bakom deklarationen får i mätningen några tänkvärda siffror att ta med sig till den tyska huvudstaden.

I de 27 EU-länderna anser bara 28 procent att EU ska ha mera makt än i dag medan 41 procent är emot den tanken.

Bland de 13 länder som använder euro säger 49 procent att de vill återvända till sin gamla valuta. I Grekland vill 70 procent av invånarna ha tillbaka sina drachmer, som var Europas äldsta valuta när den gick i graven. I Portugal saknar 60 procent sina gamla pengar, i Tyskland 54 procent och i Spanien 51 procent.

De EU-länder som har kvar sin nationella valuta tycks ha mycket liten lust att byta. 77 procent av britterna vill behålla pundet.

17|443 medborgare i 27 länder hade besvarat frågorna som ställdes av den Londonbaserade tankesmedjan Open Europe.

TT

Mer läsning

Annons