Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år med folkdanslaget

Annons

Anita Blomberg, folkdanslagets ordförande sedan början av året, ser folkdansen som en mycket viktig del av kulturen och säger att det är ett bekymmer att skaran av dansare har minskat.

De 50 åren kommer att firas med en medlemsfest som den 1 oktober hålls i Stuggu på Solshea, men innan dess inbjuder danslaget allmänheten att vara med och klä majstången inför det traditionella firandet, som också hålls vid Stuggu.

Folkdanslaget har tidigare hållit i en stor del av förberedelserna inför midsommarfirandet.

- I år samarbetar vi med Gagnefs minnesstuga och Gagnefs spelmanslag. De är också en minskande skara och vi behöver varandra, säger Anita Blomberg, som ser allt som har med traditionsbevarande som viktigt, till och med omistligt.

- Vi välkomnar alla att vara med och plocka blommor till kransarna. Det ska vara separata buketter av prästkragar, ängsklockor, midsommarblomster, smörblommor och hundkäx, framhåller hon.

Arbetet påbörjas på fredag morgon på minnesstugans tun.

Ett annat önskemål från Anita Blomberg och de andra medlemmarna är att bli fler och yngre - den senare önskningen får dock inte missförstås. Det handlar alltså om förnyade försök att locka yngre medlemmar. Försök har tidigare gjorts, men konkurrensen från andra, mer teknikbaserade, företeelser är nuförtiden mördande hård.

Fortfarande finns medlemmar från 1955 års originaluppsättning kvar. Olle Hjorth och Lisbeth Kärrbom är två av dem som varit med från början. Ett annat känt namn som var med och startade laget är numera bortgångne läraren Johan Larsson.

Varken Olle eller Lisbeth är numera med och dansar, men Anita berättar att Olle är en av danslagets ivrigaste och mest idoga påhejare och troget närvarande vid alla övningar.

- Glöm inte att berätta att Gagnefs folkdanslag är unikt i sitt slag. Vi är det enda laget, som alltid tränar till levande musik, säger Anita Blomberg.

De som står för musiken är numera Martin Inge, Harry Wallström och Yngve Eriksson.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons