Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

481 färre på bara åtta år

Annons

Invånarantalet har minskat med 481, eller nästan fem procent, på bara åtta år. Det i sin tur betyder avsevärda minskningar av kommunens skatteinkomster och statsbidrag.

Det handlar om cirka 25 000 kronor per person. Minskningen med 481 personer under de senaste åtta åren innebär ett inkomstbortfall för kommunen med omkring tolv miljoner kronor för i år, jämfört med om antalet invånare kunnat behållas på den höga nivån.

Kommunens ekonomichef Johan Hallin påpekar dock att befolkningsminskningen samtidigt innebär att vissa rörliga kostnader minskar.

Men: De fasta kostnaderna finns kvar och ska fördelas på färre invånare.

Det går trots allt att finna en hel del positivt i utvecklingen. Minskningen av invånarantalet är mindre än vad kommunledningen räknade med när budgeten för 2001 klubbades. Då räknade man med att antalet vid årsskiftet 2001-02 skulle vara ännu färre.

Ett annat positivt tecken är att fler flyttar till kommunen än som flyttar därifrån. Under förra året var nettot ett litet men dock överskott på fyra personer.

Problemet är att det föds för få i förhållande till hur många som dör. I fjol föddes, enligt Statistiska Centralbyråns preliminära siffror, 97 barn, medan 122 invånare avled. Motsvarande siffror för året dessförinnan var 104 födda och 101 döda.

Det behövs alltså fler barn om trenden ska vända.

Men, trots allt: Gagnefs kommun är inte särskilt hårt drabbad av förra årets befolkningsminskning om man jämför med andra dalakommuner. De flesta av dem har, i förhållande till folkmängden, minskat avsevärt mycket mer än vad Gagnefs kommun har gjort.

Enligt den ekonomiska planen ska antalet kommuninvånare vid årsskiftet 2002-03 uppgå till exakt 10 000. Om den negativa trenden fortsätter att avta kommer antalet som bor i kommunen förmodligen att vara fler än vad planen förutspår. Ännu ett positivt tecken.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons