Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

440 nyanlända med akademisk utbildning är utan arbete i Dalarna trots brist på kvalificerad arbetskraft

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten ökar men att det är brist på arbetssökande med kompetens, samtidigt som 440 nyanlända med akademisk utbildning är arbetslösa.

Annons

Arbetslösheten i länet ökar jämfört med förra året och 330 fler personer är arbetslösa.

Det är brist på arbetssökande med efterfrågad kompetens inom flera branscher, samtidigt som 440 nyanlända med akademisk utbildning går arbetslösa.

I augusti var 6,8 procent, 9 023 personer, av arbetskraften i länet arbetslösa. För ett år sedan var andelen 6,6 procent. Det innebär att 330 personer fler i länet är arbetslösa jämfört med förra året.

Av dem som var inskrivna som arbetslösa i augusti var 4 982 födda i Sverige. Det är 660 färre än för ett år sedan. 4 041 personer var födda utanför Sverige, vilket är 993 personer fler än för ett år sedan.

– Bristen på arbetssökande med efterfrågad kompetens är stor inom många olika branscher i länet. Vi har 440 nyanlända personer med akademisk utbildning och i många fall gedigen arbetslivserfarenhet inom sina yrken, säger utredare Jan Sundqvist.

Som nyanlända betraktas den som haft uppehållstillstånd i Sverige i mindre än tre år. Bland de nyanlända i länet finns arbetssökande som har utbildning inom medicin, pedagogik, teknik och industri, juridik, handel.

– Det är ett stort slöseri med resurser att inte ge dessa personer möjligheter till anställning på Dalarnas arbetsmarknad. Dels behöver vi varenda en av dem när länets egen befolkning blir allt äldre och går i pension, dels är det en stor vinst för såväl samhället som den enskilde när personer går från ekonomiskt stöd till egen försörjning, säger arbetsförmedlingschef Peter Heidkamp.

—Kunskaper i svenska är ett måste för nästan alla jobb i länet. Man måste kunna förstå instruktioner och säkerhetsföreskrifter och kunna rapportera på svenska. I de stora multinationella företagen kan arbetsspråket vara engelska och då måste man behärska det, förklarar utredare Jan Sundqvist.

LÄS ÄVEN: Snabbväxande IT-konsult hoppas på de nyanlända arbetslösa akademikerna

Annons