Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

43 gripna i ryska rasistkravaller

Annons

Ryska högerextremister drabbade natten mellan fredag och lördag samman med invandrare på tre platser i centrala Moskva. En man knivskars och 43 personer greps.

Enligt en polistalesman var samtliga gripna unga medlemmar av nationalistiska grupper. Polistalesmannen sade att de kan vänta sig rättsligt efterspel och uppmanade samtidigt de politiska partierna att inte underblåsa främlingsfientlighet.

Uppmaningen är befogad. Enligt organisationen Sova, som övervakar främlingsfientlighet, har olika grader av rasism anammats av samtliga politiska partier inför parlamentsvalet i höst. Rasistiskt motiverade attacker har dessutom mångdubblats i Ryssland de senaste åren. Hittills i år har 32 personer dödats och 245 utsatts för rasistiskt våld.

Rysslands storstäder uppges ha blivit farliga för mörkhyade att vistas i. Ryska myndigheter har lovat att ta itu med utvecklingen. Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov fördömde på lördagen nattens våldsamheter. Han sade att han kommer att bekämpa varje form av rasism och att Moskva ska förbli en multietnisk stad.

TT

Mer läsning

Annons