Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

43-åring minns inget av vansinnesfärd

Annons

Det var tidig kväll söndagen den nionde december 2001, då en äldre man i Övertänger just skulle backa in sin bil i garaget när en bil körde in på grannens gård. Ur den kom 43-åringen, skrikande och vrålande. Han ryckte upp bildörren och slet i den äldre mannens skjorta och byxor för att få honom ur bilen.

När 43-åringen inte lyckades gick han runt bilen och la sig i bakluckan. Den äldre mannen passade då på att lämna bilen och gick in i garaget för att hämta något att försvara sig med. Under tiden tog sig 43-åringen till förarsätet och kunde snabbt köra iväg bilen, eftersom den lämnats på tomgång.

- Jag var rädd att han skulle tvinga till sig nycklarna om jag hade dem på mig, har den äldre mannen berättat för polisen.

Vansinnesfärden gick till Shellmacken i Rönndalen.

Där hade Sara Andersson just tankat, och gått in för att betala och hyra en videofilm. Hon hörde däcken tjuta när den stulna bilen tvärnitade intill butiken. När hon tittade ut såg hon 43-åringen gå och sätta sig i hennes bil, där nyckeln satt kvar. Hon gick ut för att säga till honom, och mannen steg ur, vrålande.

Gormande, skrikande, svärande gick han fram till butiken och började slå på fönstret. Sara blev rädd, butiksbiträdet likaså. Och när mannen för andra gången satte sig i bilen och Sara åter gick ut för att säga till honom blev situationen ytterst hotfull. 43-åringen kom emot henne med en halsduk för ansiktet och skrek något i stil med "stick härifrån".

Sara sprang ner i källaren där butiksbiträdet ringde polisen.

När de kom upp igen stod den äldre mannens bil i brand på stationen. Och Saras bil var borta.

43-åringen körde mot Marnäs, och polisen var på väg från Falun efter att ha fått larm om det inträffade.

När patrullen kom till bron i Marnäs hittade de bland annat en framruta och en ryggsäck. Längs den mycket vingliga färden, som stundtals gick ner i diket, slängde 43-åringen ut saker från bilen. I närheten av Dådran körde han fast, gick in i skogen och la sig i en bäck.

Det var där han "vaknade" av att polishunden slickade honom på kinden. 43-åringen säger i förhör att han inte har något minne av att han skulle ha stulit några bilar, än mindre satt någon i brand. Däremot berättar han om en traumatisk händelse som ska ha inträffat före minnesluckan: Han hade fått problem med bilen och stannade till för att titta på den då en stor lastbil kom emot honom. Vägen var smal och 43-åringen fick en känsla av att lastbilen skulle köra på honom. I panik började han backa i högt tempo. I över en kilometer gick färden baklänges, enligt egen utsago.

Till slut hamnade han vid en hussamling i ett samhälle, och där körde lastbilen förbi honom. Vad som sedan hänt är gömt i en minneslucka. Men hunden i bäcken kommer han ihåg.

43-åringen kan alltså varken förneka eller erkänna mordbranden och biltillgreppen. Han erkänner dock narkotikabrott, då han tagit amfetamin.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons