Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42-åringen vill inte göra psykundersökning

Annons

Försvarsadvokaten Mats Johnsson ville att hans klient skulle försättas på fri fot, men så blev det inte. Mannen får stanna kvar i häktet medan rätten funderar på domen.

Olle Sohlberg vill ha 42-åringen fälld för försök till grov mordbrand vid Frosts knivfabrik, Triumfglass och hos Grannas A Olssons trähästtillverkning i Nusnäs.

Sohlbergs starkaste kort är en toalettpappersrulle med 42-åringens fingeravtryck. Toarullen påträffades i ett ventilationsutrymme hos Triumfglass. I toarullen satt ett brinnande ljus, när polisen hittade det här arrangemanget, som kunde ha utlöst en stor brand i fastigheten. Samma kväll påträffades också en toarulle med ett brinnande ljus vid Frosts knivfabrik. Poliser som spanade på den misstänkte mannen hade sett hans bil vid knivfabriken vid 19-tiden på kvällen.

Åklagaren hävdar att 42-åringen stulit de två ljusen i Mora kyrka några dagar tidigare.

I Nusnäs hittades också ett ljus, inlindat i en tidning som visade spår av brand. Tidningen låg i en låda med träspill. 42-åringen har hävdat att han inte besökt Nusnäs någon natt, men den 26 oktober fick en av rikskrims spanare, som var på väg till Mora, se att 42-åringens bil svängde ut från just Nusnäsvägen och körde mot Rättvikshållet.

Nusnäs är Olle Sohlbergs svagaste kort, och han medgav att spåren därifrån inte räckt till åtal om det inte hade varit för fynden som gjordes vid Triumfglass och knivfabriken. Försvarsadvokaten Mats Johnsson hade kanske en liten trumf på hand då han påstod att de bilder som fanns från Nusnäs visade ljusa fibrer på ljusets veke, ingenting svartbränt, vilket han tolkade som att ljuset aldrig varit tänt.

Svårare lär det vara att trumfa ut fingeravtrycken på toarullen, men Mats Johnsson försökte nu, liksom tidigare under rättegången, förklara att 42-åringen tagit i toarullen på järnvägsstationens toalett och att sedan någon annan stulit den där för att anlägga en brand i Triumfglass fastighet.

- Kan ni utesluta att inte någon annan kan ha tagit samma toarulle som min klient hållit i på stationen? Ni ska finna det helt uteslutet och utom allt rimligt tvivel, sa Mats Johnsson till rättens ledamöter.

På förmiddagen berättade en polis från Borlänge om ett samtal som han hade med 42-åringen på häktet i Falun. Polisen kom in till 42-åringen för att ta upp en anmälan som denne ville göra mot häkteschefen. Det handlade om i vilken grad den häktade skulle få röka. Det konstiga var att polisen tyckte att det luktade brandrök i cellen, trots att 42-åringen hade häktets kläder på sig.

- Jag slängde ur mig en fråga om Emils snickerboa och berättade att jag var från Vimmerby, förklarade polismannen som sade till 42-åringen att en brand på ett sådant ställe som Emil i Lönnebergas snickerboa drabbar alla i Sverige.

- Han såg nöjd ut, förklarade polisen om mötet i cellen.

Och medan han berättade för åhörarna i tingsrätten såg 42-åringen lite road ut; han lyssnade med ett litet leende på läpparna.

Då polisen och den häktade talade om att bränna ner kulturbyggnader förklarade den häktade att det var ett sätt att stjäla från andra. Han sade inte att det var han som anlagt bränderna, men han pratade om att han stal.

- Jag förstod att han var hatisk mot polisen och jag fick intrycket att han förde det här resonemanget för att jag skulle vara någon sorts budbärare, sa polis-mannen om sitt märkliga samtal med den misstänkte mordbrännaren.

Sedan 1987 har 42-åringen dömts 23 gånger för "blandad brottslighet", senast till fängelse i februari och april 2005. Då hade han gjort sig skyldig till bland annat stöld, olaga hot, olaga intrång och försök till grov stöld.

Nu har en paragraf sju-undersökning gjorts och den pekar på att mannen kan ha en misstänkt allvarlig psykisk störning. Därför yrkade Olle Sohlberg på att 42-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, men det vill han inte själv. Det blir alltså någonting för rätten att ta ställning till.

Om ingen undersökning utförs, eller om mannen, efter undersökning, befinns frisk, yrkar Sohlberg på fängelse. Och då tycker han att det inte finns någon anledning att gå under minimistraffet för grov mordbrand, som är sex års fängelse.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons