Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42 anställda erbjuds deltidspension

Annons

Intresset att gå ner på halvtid bland de anställda som fyllt 60 är stort.

I det centrala avtalet finns delpensionsmöjligheten. Något som följs upp med lokala avtal. Facket och SSAB har avtal i Borlänge, Luleå och Oxelösund.

I Borlänge har nyligen 42 anställda fått erbjudande om deltidspension enligt kollektivavtalet:

- Teoretiskt kan man gå ner på halvtid från 60 år. Vi har betat av väntelistan, säger Conny Carlsson.

Han säger att delpensionerna är något som uppskattas och uppfattas som en positiv möjlighet av många medlemmar.

Företaget har nu skjutit till extra pengar för att den som vill gå ned i tid ska kunna göra det. Hela väntelistan klaras av. En förutsättning är att den berörde har en kollega att dela tjänst med.

-Det är inte alla det fungerar för.

Conny Carlsson menar att delpensionerna är bra både för den anställde och för företaget. En successiv nedtrappning inför pensions-dagen:

-De som går ner på deltid blir mer motiverade, mindre sjukskrivna och gör ett bättre jobb. Individen mår bra och produktionen mår bra.

Från facklig sida är förhoppningen att företaget även framöver ska lägga in pengar så att de "nya" 60-åringar som kommer också ska få samma erbjudanden. För den anställde som idag väljer att gå ner på halvtid innebär det ekonomiskt att man för den andra halvan får 59 procent av den lönen.

-Det tog tid innan vi fick ett lokalt avtal och pensionsavsättningar. De som fått den här möjligheten trivs som fisken i vattnet. Personalen är nöjd, företaget är nöjt, alla är vi nöjda, säger Conny Carlsson.

Nicklas Nilsson, SSAB Tunnplåts personalchef, säger att delpensioneringar sker kontinuerligt. Någon fast åldersgräns finns inte. Fackets vilja är 60 år. Omfattningen beror på hur mycket som finns i kassan. Både anställda och företaget skjuter till. Nicklas Nilsson ser positivt på delpensionerna:

-Vi får medarbetare som orkar fram till pensionsåldern och vi får nytta av den kompetens de har.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons