Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400-årsjubiléet firas med 600 sidor

Annons

- Tålamodsprövande men otroligt intressant.

De orden säger nog en hel del om bokprojektet Leif Mörkfors började arbeta med för drygt tre år sedan. Boken beräknas få 600 sidor och ska vara klar till Venjans sockens 400-årsjubileum 2007.

Den ska bland annat innehålla namnen på alla personer som är födda och/eller avlidna i socknen under de senaste 400 åren.

En diger, ja nästan omöjlig uppgift kan tyckas, men Leif har sysslat med liknande uppgifter sedan han var 13 år så han har vanan och kunskapen hur man går till väga. Först av allt gäller det att börja i god tid.

Det mest tidskrävande i det här arbetet är att samla in alle de fotografier på personer och miljöer som finns ute i stugorna, i uthus och på vindar, som ska ingå som illustrationer i boken.

Därför har ett antal insamlingsdagar anordnats i Söromsjöbygden och i Venjan, vilket nu har börjat ge överraskande gott resultat.

Under den senaste året har Leif även haft en ovärderlig hjälp av Lennart Wärn i Stutt, själv släktforskningsintresserad, som på lediga stunder gjort hembesök i gårdarna för att få fatt i fotografier och en givande pratstund. Det har varit mycket stimulerande dessa besök som ibland varat i flera timmar.

Själv har Leif rest runt i Dalarna och hälsat på familjer med anknytning till socknen och den vägen kanske få fatt i en bild som saknas.

Nästa bildinsamlingsomgång blir på Venjansdagen den 13 juli.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons