Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400-åriga Klenshyttan jubilerar

Annons

I morgon, onsdag, jubilerar Klenshyttan.

Det handlar om ett 400-årsjubileum vid den gamla hyttruinen, byns hjärta.

Klenshyttan anses vara grundlagd av ättlingar till bergsmannen Lars Rafvaldsson i början av 1600-talet.

- Det blir ett firande i all anspråkslöshet, berättar Birgitta Jansson "herrgårdsfru" och närmaste granne med den gamla hyttan som numera blivit turistattraktion.

Hyttbyn är väl dokumenterad, bland annat genom släktforskare och industrihistoriker, och under senare delen av 1990-talet hade man också en studiecirkel om, byns historia.

I vanliga fall är Klenshyttan en pittoresk, kulturhistoriskt intressant punkt på vägkartan mellan Grängesberg och Ludvika och det är inte alltid det blir av för vägfarande att ta en närmare titt på byn och hyttruinen även om den sistnämnda numera fått en rejäl avsiktslyftning och anpassats till nutida krav på turistmål.

På onsdag ska det alltså bli annorlunda.

- Vi hoppas givetvis att det kommer mycket folk för att hjälpa oss att fira, säger Birgitta Jansson som bland annat kan presentera ett litet sångspel om 1600-talet av Dagcenters sånggrupp, ledd av Barbro och Björn Jadling.

Jadlings förfäder har stark koppling till byn och redan tidigare har Jadlings och deras ungdomar framträtt här.

Den gången handlade det om teatergruppen som framförde en dramatiserad skildring av verkliga händelser runt hyttan, meddelade av konstnären, numera framlidne Helge Jadling som själv bodde i byn under sin uppväxt.

Förutom sångprogrammet, med 400-åriga "hits", blir det också en mängd utställningar av slöjdalster och man kan också se hantverkare i aktion.

Ännu är inte programmet fastställt till hundra procent.

- Nu är det bara att hoppas på fint väder, säger Birgitta Jansson. Skulle det bli regn flyttar vi fram hela evenemanget till ett senare tillfälle, men vi hoppas...

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons