Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 jobb bort vid Dagab

Annons

Dagab ska specialisera lagerverksamheten i Borlänge. Personalstyrkan bantas från 130 till 90 personer. Dagab i Borlänge blir ett fullsortimentslager med färskvaror, som kött, chark och mejeriprodukter.

Borlänge ska också få en utökad roll som central för transporter i Dalarna, till Västmanland och Norrland. Verksamheten med kolonialvaror flyttas till lagret i Jordbro utanför Stockholm.

Delar av Jordbros färskvarulager flyttas till Borlänge. Förändringarna genomförs sommaren 2008.

Personalstyrkan i Borlänge ska bantas med cirka 40 heltidstjänster. Detta fick personalen veta vid stormöten i går.

Dagabs vd Håkan Åkerström var på plats och informerade. Till viss del kommer personalminskningen att lösas med hjälp av naturliga avgångar. Men mycket talar för uppsägningar.

-Vår ambition är också att samarbeta med Trygghetsrådet för att omställningen av övertaliga ska bli så bra som möjligt, säger Håkan Åkerström.

Beskedet kommer under julveckan. Åkerström medger att det är en dålig tidpunkt. Men menar att det är bättre att informera nu, då information börjat läcka ut och det har blivit spekulationer om något ännu värre.

Dagab planerar ett nytt och mer ändamålsenligt lager i Borlänge. Cirka 6 000 kvadratmeter, betydligt mindre än de lokaler man har idag. Kontakter ska tas med kommunen i markfrågan. Det nuvarande fastighetskontraktet sägs upp hösten 2007.

-Fram till sommaren ska vi ha bestämt oss. Ska vi bygga så behöver vi ett år på oss.

Förändringarna i Borlänge ingår i en större strukturplan som Dagab tar för logistiken inom Axfoodkoncernen. Avsikten är att hela verksamheten ska bli effektivare.

Lagret i Jordbro byggs om och får precis som lagret i Göteborg ett höglager. Personalstyrkan i Jordbro och Göteborg blir på sikt oförändrad, eller en viss ökning.

- Trots att vi minskar personalstyrkan i Borlänge om drygt 1,5 år, är förändringen en långsiktig satsning på verksamheten i Dalarna, menar Håkan Åkerström.

-Lagret i Borlänge blir vårt viktigaste färskvarulager och vi startar omedelbart jakten på att hitta nya och bättre lokaler för färskvaruhanteringen.

Samtidigt medger han att det är tudelat. 40 jobb försvinner.

-Men man har levt lite under nedläggningshot. Så beskedet om satsningen är ändå positivt.

Han hoppas också att "andra flöden" ska tillkomma under de 1,5 år som återstår till förändringen. 40 jobb är enligt Åström det värsta scenariot.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons