Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40:e Vasaloppet för Erik

Annons

Erik hade ingen lätt start i livet. Han drabbades som liten av engelska sjukan, och kunde faktiskt inte gå själv förrän vid två års ålder. Och när han blivit bra från sin sjukdom blev han "inackorderingsbarn".

Men Erik kom igen. Han gillade idrott, och han spelade ishockey och sparkade fotboll. Ishockey har han faktiskt spelat både för Insjön (på division III-nivå) och för Falu Godtemplare. Men det blev ändå en tredje gren som blev hans främsta intresse - orienteringen.

- Jag börjande springa i 13-årsåldern, säger Erik. Jag började springa för Insjön, men de blev så småningom så få, att jag valde att istället tävla för Leksands OK.

I tonåren bestämde Erik också sitt yrkesval. Han ville bli polis.

- Men det krävdes att man var 21 år för att få börja polisutbildning. Och i väntan på det valde jag att efter lumpen i Falun gå instruktionsskola 1, som det hette då.

Snabbt märkte Erik att det fanns fördelar med försvaret. Tjänstgöring under veckorna och ledigt i helgerna - då det var orienteringstävlingar.

- Jag förstod det skulle bli svårt att kombinera polisjobb med idrott. Så jag valde att fortsätta i det militära.

I det militära blev det också fackligt jobb för Erik. Han började som vice ordförande i underbefälsförbundet, och efter ett år blev han ordförande. Två gånger efter det har förbundet bytt namn, först till plutonofficersförbundet och sedan till officerarnas riksförbund - men på ordförandeposten i Dalregementet satt Erik kvar.

- Jag tror att jag var fackligt aktiv i 23 år, säger Erik. I 22 av dem som fackordförande.

Erik har även gett sig på politiken. I slutet av 60-talet gick han med i folkpartiet, och satt flera perioder i tekniska styrelsen i Falun och i räddningsnämnden.

- I räddningsnämnden var jag ordförande en period och nästa period - när socialdemokraterna satt vid makten - var jag vice ordförande.

Idag sitter Erik som ersättare i byggnadsnämnden. Men numera heter hans parti kristdemokraterna.

Mest känd är nog Erik ändå som idrottsledare. Han har till exempel varit ordförande i Dalarnas orienteringsförbund och i Korsnäs IF - i både dess huvudstyrelse och i orienteringssektionen.

- Och det var under mitt styre vi bildade en Idrottsallians av Korsnäs IF, säger Erik.

Korsnäs ingick också i elitsatsningen Skuruhäll, där flera klubbar samsades för att nå bättre resultat. När Skuruhäll upplöstes, bildades en veterangrupp i Karlsbyhedens IK - och en av dem var Erik, som idag är ordförande i ol-sektionen i klubben.

- Och för mig har Karlsbyheden inneburit något helt nytt. Att få uppleva den fantastiska "Karlsbyandan". Föreningen har en enorm social betydelse i byn och har mycket stor uppslutning från byborna. Vi har en fantastisk ungdomsverksamhet, och föräldrarna ställer upp på ett sagolikt sätt. Så där fortsätter jag nog ett bra tag till...

Något stort födelsedagskalas har Erik dock inte tänkt ställa till med. Möjligen ett litet kalas för de allra närmaste.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons