Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 åring med koll HARTASS

Annons

- Det var en av tankarna då vi startade skoltidningen i början av 60-talet, att det skulle kunna bli en bra hembygdshistoria, säger pensionerade folkskolläraren Bernt Hellberg som tog initiativet till skoltidningen Hartass.

- Jag vet inte helt säkert, men jag tror att Hartass i dag är den äldsta skoltidningen i Sverige. Det lär i alla fall vara en av de äldsta, säger Bernt.

Skoltidningen har hela tiden varit ett pedagogiskt inslag i skolarbetet. Bernt, som är intresserad och engagerad i hembygdsföreningen, såg från början hur det här skulle kunna bli en historisk dokumentation från byn. Med facit i hand har det blivit en förträfflig och grundlig historieskrivning om en fjällby i stor förvandling.

Barnen får lära sig att känna sin hembygd grundligt, de tränar intervjuteknik, att samla fakta och att vara noggranna för att historieskrivningen ska bli riktig. De får intervjua byns gamla för att höra hur saker och ting var förr i tiden.

Numera ingår också modern teknik med datorer, digital kamera och fax i arbetet med Hartass.

Skoleleverna får också lön för mödan. Då de går sista året i byskolan, femte eller sjätte klass, får de åka på skolresa för pengarna som skoltidningen gett. Det har burit iväg ända till England, eller Grekland eller som förra året till Cypern.

Lärarna Eva-Lena Landmark och Sara Samils har fört arvet vidare från Bernt Hellberg.

- Skoltidningen är att alldeles utmärkt skolarbete. Vi börjar varje dag med att gå igenom vad som hänt och för dagbok. Ibland får några elever uppgift att kolla upp om något särskilt inträffat. I år kan vi före alla andra media avslöja att djursmugglare greps vid tullen i höstas, berättar Eva-Lena.

Skolan i Rörbäcksnäs har årskurserna f-6, förr i tiden var det 1-7. Under de 40 åren har cirka 200-300 av byns skolelever medverkat som redaktörer i Hartass.

Ett par av dem har också fortsatt på journalistbanan: Lars Moberg, SVT:s utrikeskorrespondent i USA, och Bo Johannesson, journalist på Nya Ludvika Tidning.

Bägge började sin bana som "Hartassredaktörer" i Rörbäcksnäs.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons