Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-åring dömd för hot mot chefredaktör

Annons

- Du, Bosse Petterson, och ägaren av Dalabygden ska gå i graven båda två liksom tidningen, läste Morabon in på Pettersson mobilsvar.

Han tillade dessutom att sådana "borgerliga kapitalistsvin som de två aldrig skulle ha en chans".

- Det här är ett angrepp på det fria ordet. Man ska inte behöva bli hotad i sin yrkesutövning, sa Bo Pettersson efter rättegången.

Morabon berättade att han läst Dalabygden under lång tid. Vid första kontakten med Bo Pettersson, hade de ett långt samtal då Morabon framförde sin kritik.

- Det var kraftiga humörsvängningar under samtalet, berättade Pettersson.

Morabon sökte Pettersson för flera samtal och skickade slutligen det hotfulla meddelandet som han nu dömdes för.

Morabon läste, av allt att döma, tidningar och följde med i samhällsdebatten, men det verkade som att han hade för vana att inte köpa tidningarna.

Sedan flera år hade han gått in i en kiosk och läst tidningarna där. Till slut tyckte den nye ägaren att Morabon skulle gå till biblioteket om han ville läsa tidningarna gratis. Det påpekande uppskattades inte. Kioskägaren fick flera telefonsamtal om dagen, ibland hördes ett radioprogram, ibland någon som talade spanska eller italienska. Vid något tillfälle uttalades hot mot kioskägaren och hans barn.

Kioskägaren lyckades spåra några av telefonsamtalen och ett spelades in. Det var en persisk dikt som lästes upp på engelska och som polisen sedan översatt till svenska. På persiska skulle det här vara en kärleksdikt, men så här kunde den uppfattas som ett hot eller ofredande då den slutade med "var så säker, din dag går mot sin solnedgång".

Det här hotet uttalades den 9 juni 2004 och samma dag förhördes Morabon av polisen. Då erkände han att han ringt flera samtal till kioskägaren. Inför tinget i torsdags tog han avstånd från den bekännelsen och hävdade att han känt sig hotad av polisen.

- Det tror vi inte på, förklarade lagmannen Lars-Erik Bergström då han meddelade att rätten funnit Morabon skyldig till ofredande.

Likadant blev utlåtandet ifråga om den åtalades agerande mot en kommunal tjänsteman, som blivit uppringd av mannen vid ett flertal tillfällen, och då mannen bland annat anklagat tjänstemannen för att vara korrumperad.

Lars-Erik Bergström undrade om den åtalade ville säga någonting innan domen avkunnades.

- Det är tråkigt att det gått så här långt. Det är inte roligt att komma i konflikt med människor, och det här kommer givetvis att förfölja mig i många år, sa han.

Morabon dömdes för olaga hot och ofredande till 70 dagsböter.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons