Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

360 ton mat till välgörenhet i stället för i soporna – dessa dalabutiker ingår i satsningen

I stället för att slänga mat satsar lågpriskedjan Willys på att skänka mat till lokala hjälporganisationer.
I år har Willys skänkt bort 360 ton mat, bland annat i Avesta, Falun och Mora. Målsättningen att alla 200 Willysbutiker i landet ska skänka matsvinn till lokala hjälporganisationer.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Granskning: Så sparar du pengar på matinköpen – här är de billigaste och dyraste nätbutikerna i Falun

Spara tusenlappar på att leva klimatsmart – 19 tips både du och miljön tjänar på

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

SÅ KÖPER DU PLUS

I ett pressmeddelande berättar Willys att företagets satsning på att skänka mat till lokala hjälporganisationer har fått stor framgång. "Hittills i år har mer än 360 ton mat gått till organisationer som Frälsningsarmén, Stadsmissionen och Röda Korset i stället för att hamna i soporna", skriver Willys.

I stället för att slänga mat satsar lågpriskedjan Willys på att skänka mat till lokala hjälporganisationer.Foto: Pressbild

Anledningen till den här satsningen är att det, enligt Willys, varje år slängs mer än 600 000 ton mat i onödan i Sverige.

"Den största delen av matsvinnet uppstår i hemmet, men även i livsmedelsbutiker slängs mycket mat som fortfarande går utmärkt att äta, till exempel för att bäst före-datumet närmar sig eller för att varan har något skönhetsfel. Detta har Willys bestämt sig för att ändra på och har satt upp som mål att halvera matsvinnet inom en femårsperiod", skriver Willys i pressmeddelandet.

På kort tid har 80 av kedjans butiker runt om i landet etablerat samarbeten med Frälsningsarmén, Stadsmissionen och andra organisationer som jobbar lokalt för att hjälpa människor som lever i utsatthet. "Hittills i år har mer än 360 ton mat gått till till exempel soppkök, matbanker och härbärgen istället för att hamna i soporna", skriver Willys.

Orter i Dalarna där Willys skänker mat till välgörenhet:

AVESTA Pingstkyrkan Avesta

FALUN Flyktinggruppen & LP-kontakten

MORA Centrumkyrkan

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons