Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

350 år sedan första mässan

Annons

Men Förster själv fick inte uppleva kyrkans fullbordan. Han avled några år innan, och hans intentioner slutfördes av hans gesäll, Jurgen Fischer.

Förster och Fischer var tyskar. På den tiden var de flesta kyrkobyggare tyskar, vilket också präglar Kristine kyrka.

Orgelläktarens ursprungliga figurer gjordes av den tyske bildhuggaren Schultz, den äldsta orgeln är ett verk av Spette och Boltz med fasad av Martin Redtmer och träskulpturerna till predikstol, altartavla och korskrank gjordes av Friis, från Holstein.

Men det inhemska glömdes inte bort.

Rankhyttans tegelbruk plockade fram det relativt ojämna teglet, kalkstenen kom från Rättvik och kopparn från Falu gruva, förädlad i Avesta.

Falun var på 1600-talet landets näst största stad med 6 000 invånare, och staden växte för varje år.

Därför planerades under en lång följd av år byggandet av en ny kyrka, som komplement till Stora Kopparbergs kyrka.

1642 sattes bygget i gång efter en donation av drottning Kristina och 13 år senare kunde den första gudstjänsten hållas i den stora stadskyrkan.

Under de 350 åren har flera restaureringar gjorts.

Den stora branden 1711 förstörde det ursprungliga tornet, ett provisorium gjordes, den så kallade hönsburen. En ny tornspira byggdes 1864, skriver Sune Garmo, pensionerad kyrkoherde i Rättvik, i sin kyrkobeskrivning av Kristine kyrka, som utkommer till jubileet.

Altaret målades i vitt 1817 och förgylldes 1906. 1998 fick kyrkan ett nytt altare - i färgerna rött och guld.

Predikstolen var från början omålad, men målades vit 1827 och förgylldes 1906, skriver Garmo.

Kyrkans orglar har bytts ut och restaurerats flera gånger. Barockorgeln togs i bruk 1982. 300 pipor från Cahmans orgelbygge 1724 finns kvar i den orgeln.

Den väldiga storklockan i tornet gjöts senast om 1882. Den väger 4,2 ton. Mellanklockan väger drygt två ton och lillklockan 1,1 ton. I tornet i dag finns också tre andra klockor, bland annat timslagsklockan, som inte används.

Dopfunt, textilier, silver och ljuskronor har alla sin historia, skriver Garmo. Bland annat är den enda ljuskronan från 1600-talet, skänkt av Karl X Gustaf efter ett krigsbyte, utplacerad i andaktsrummet i norra skeppet.

1903-1906 genomfördes en genomgripande restaurering av kyrkan. Interiören fick en blå färg - vilket skapade stora protester.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons