Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 nya jobb i Vansbro

/

Annons

Detta står klart sedan Almi företagspartner Dalarna AB har presenterat vad deras verksamhet inneburit i form av lån och bidrag till olika kommuner under föregående år.

- Det satsas friskt på näringslivssidan i Vansbro. Det sammanfaller med Finnvedens nedläggning - vilket inneburit start av eget företagande och avknoppningar, säger Ulf Wahlberg på Almi företagspartner.

Almi och länsstyrelsen har beviljat projektstöd för innovationer med 110 000 kronor till Vansbro. Det är nya produkt idéer som bedömts som så intressanta att de fått bidrag för att kunna utvecklas.

– Det gäller bland annat en ny typ av spärrnyckel, en typ av skruvstycke som drivs med tryckluft och finmekanik. Alla dessa tre kan ge ett nystartat företag och det skulle kunna ge två till tre jobb ytterligare till Vansbro, förutom företagsägarna.

Men innan en ny produkt idé kan få ett bidrag ska flera kriterier vara uppfyllda.

– Ett kriterium är att se till att produkten inte finns sedan förut på marknaden eller som ett patent.

I vissa fall kan även Almi bekosta ett patent och ta fram en prototyp för att visa upp.

I Vansbro hade Almi 19 lånekunder förra året - de lånade tillsammans totalt 13 775 105 miljoner kronor. Av dessa var nio nya lånekunder som lånade 10 083 000 miljoner kronor.

Rådet från Ulf Wahlberg till den företagare som är i behov av att låna pengar är att i första hand uppsöka sin egen bank.

– Sedan kan företagaren tillsammans med banken komma överens, om man behöver mer pengar till högre risk, att banken och/eller låntagaren kontaktar oss. Therese Englund på Näringslivssamverkan är spindeln i nätet när det gäller bokningar och det är dit företagaren/innovatören ska vända sig för att boka tid hos mig.

Therese Englund arbetar som företagsrådgivare i Vansbro och har en halvtidstjänst på Näringslivssamverkan och en halvtidstjänst på W7 Dalarna Resurscentra.

– Det betyder jättemycket för företagarna att ha en kontakt med Almi i Vansbro och inte behöva åka någonstans för att få rådgivning, säger Therese Englund som själv hjälper de som är på gång att starta eget företag.

Enligt henne är det ett ganska stort intresse för att starta företag i Vansbro.

- Vi håller på att arbeta med att få upp det kvinnliga företagandet. Nu är cirka 50 procent av de nystartade företagen som startats av kvinnor. Genomsnittet i landet är på cirka 30 procent, säger hon.

Under förra året startades 28 nya företag i Vansbro, vilket är en liten minskning jämfört med året innan.

GÖRAN PERSSON

Fotnot: W7 Dalarna Resurscentra jobbar bland annat med att stötta nyföretagande och ge råd inför företagsstart. Arbetar för att få fler kvinnor som företagsledare. Läs mer på www.w7dalarna.se

Mer läsning

Annons