Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

340 kompisar på utbildning

Annons

Utbildningen hölls i Moraparken där låg- och mellanstadiets representanter utbildades under förmiddagspasset medan högstadiet och gymnasieeleverna samlades under eftermiddagen.

En grupp Friends-representanter från huvudbasen i Stockholm höll i utbildningen som bland annat handlade om uppmärksamheten mot mobbning och sexchattning via SMS-meddelanden på mobiltelefoner. På en rak fråga visade det sig att en klar majoritet av de församlade kompisstödjarna under förmiddagspasset hade mobiltelefoner i sin ägo. Det är med andra ord vanligt förekommande även bland låg- och mellanstadieeleverna. Uppmaningen från Friends-ledarna var alltså att kompisstödjarna måste vara uppmärksamma även på det här nya kommunikationssättet. Det gäller att kunna stämma i bäcken.

Initiativtagare till Friends var en tjej, Sara Damber, som själv var utsatt för mobbning eller utfrysning i sin skola. När en kille på skolan satte sig bredvid henne och "vågade" inleda ett samtal öppnades alla dörrar. Islossningen bröts och Sara blev accepterad som den hon var.

Efter sin skoltid tog hon initiativet till att organisera Friends-rörelsen som idag är utbredd över hela landet. Den sponsras bland annat av flera stora företag.

Totalt 340 kompisstödjare var kallade till tisdagens fortbildning där Moras ungdomssamordnare Åke Nyström som en extra morot kunde bjuda in alla till FM Mattsson arena samma kväll för att följa matchen Mora-Brynäs.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons