Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

31 döda i skottdrama på universitet

Annons

Ett skottdrama på ett universitet i USA krävde i dag minst 31 liv. Många har svåra skador.

Fox News rapporterade att skottlossningen skulle ha krävt 32 liv på Virginia Tech-universitetet, med hänvisning till anonyma poliskällor. Men enligt regeringskällor har 31 dödsoffer krävts rapporterar nyhetsbyrån AP.

Dessutom förekom uppgifter om 29 skadade.

Det var två skottdramer, det andra ungefär två timmar efter det första, som inträffade på universitetet.

Polisen tror enligt senare uppgifter att det bara var en man som sköt.

Det hus med studentbostäder där den ena delen av dramat inträffade är ett av de största på området; där finns rum för 900 studenter.

En stor del av studenterna kommer från utlandet. Virginia Tech är känt för sina utbildningar inom teknik och naturvetenskap och lockar inte minst studerande från Indien och Kina.

Skott avlossades både i en undervisningssal och på ett studenthem på universitetsområdet. Ett av morden skedde på studenthemmet, de övriga i klassrummet.

Aimee Kanoda, förstaårselev från Martinsville, berättade att hon liksom andra på hennes studenthem hade uppmanats att hålla sig inomhus. Via internet försökte studenterna få information om vad som hände alldeles i närheten.

Polisen höll vid 20-tiden svensk tid fortfarande på att identifiera offren för massakern. Offren blev fler till antalet allteftersom kritiskt skadade avled.

Huruvida några var svenskar eller skandinaver var i det kaos som rådde svårt att avgöra, enligt Allan Miller, redaktör på universitetets informationsavdelning.

Han vill inte heller spekulera i hur många svenskar som studerar eller arbetar på universitetet då personalen med den informationen inte var på plats.

Situationen var kaotisk trots att en misstänkt förövare, som tros ha agerat på egen hand, hade påträffats död.

Virginia Tech är en mycket dominerande arbetsgivare och institution i småstaden Blacksburg, som bara har omkring 40|000 invånare.

Universitetets campus hyser 26|000 studenter. Det var andra gången på mindre än ett år som det förekom skottlossning där. Förra gången var det en förrymd fånge som efter en dödsskjutning hade tagit sin tillflykt till universitetsområdet.

Dramat är ett av de värsta som skett i skolmiljö i USA. I Austin i Texas sköts 15 personer ihjäl och 31 andra skadades i augusti 1966. Skytten hade också mördat sin fru och sin mor kvällen innan.

TT

Mer läsning

Annons