Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 talibaner dog i strid vid flod

Annons

Afghanska och USA-ledda styrkor dödade uppåt 30 talibaner som i båt försökte fly strider i södra Afghanistan i måndags, uppgav myndigheterna på tisdagen.

Våldet har trappats upp i landet de senaste månaderna efter en sedvanligt lugn vinter, som i sin tur följde de blodigaste striderna sedan bortdrivandet av talibanerna 2001.

Enligt tidiga uppgifter från försvarsdepartementet hade talibanerna drunknat efter att deras båt sjunkit i Helmandfloden i provinsen Helmand. Senare meddelade dock försvarets talesman, general Mohammad Zahir Azimi, att båten blev beskjuten av militär i helikoptrar och på land. Mellan 20 och 30 talibaner uppgavs ha dödats.

USA:s militär sade tidigare på tisdagen att ett 20-tal talibaner dödades i måndags i en fyra timmar lång strid i provinsen Kandahar. Extremisterna hade skjutit raketer mot en afghansk-amerikansk styrka drygt tre mil norr om staden Kandahar i södra Afghanistan.

På tisdagen halshögg talibaner en av fem sjukvårdare som tagits som gisslan, enligt Shohabudin Atal, som uppgav sig vara talibantalesman. Orsaken ska ha varit att en släkting till den dödade talibanledaren mulla Dadullah försökt få ut kroppen men fått nej.

Afghanistans regering hade tidigare gått med på att utväxla kvarlevorna efter Dadullah mot sjukvårdarna. Men om och i så fall varför talibanerna inte fick hämta ut kroppen var oklart.

Mulla Dadullah dödades för tre veckor sedan av amerikanska styrkor och begravdes på hemlig plats av afghanska myndigheter. Om inte kroppen överlämnas mördas de övriga fyra på samma sätt, varnade Atal.

Dadullahs död ses som en av talibanernas största motgångar sedan de störtades av USA-ledda alliansen 2001.

TT

Mer läsning

Annons