Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 man testar tyskt krigsmateriel i Trängslet

Annons

Enligt vad tidningen erfar kommer försöken med den tyska pjäsen att pågå veckorna tre till tio. Det är alltså en förhållandevis lång period och parallellt med de tyska testerna kommer även annan, svensk, verksamhet att pågå på Älvdalens skjutfält.

Den tyska pjäsen har tidigare testats under extremt varma förhållanden i USA. Nu vill vapenutvecklaren se om granatkastaren håller måttet även under riktiga vinterförhållanden. Sådana hoppas de ansvariga hitta på Älvdalens skjutfält.

Testerna kommer att genomföras med en personalstab på 25-30 man från Tyskland. Det handlar om både militär och annan teknisk personal och det här är, även med tyska mått mätt, ett stort projekt.

Den aktuella tyska pjäsen väger 4,5 ton och den är 5,5 meter lång. Den ska med sin relativa ringa storlek kunna transporteras med flygplan.

Det här kan vara ett första steg mot att Älvdalens skjutfält blir tillgängligt även för internationell verksamhet.

Tidigare har även schweizisk övningsverksamhet förekommit på Älvdalens skjutfält.

När det gäller de nämnda tyska testerna hade på måndagen ännu inte kontrakt undertecknats mellan de tyska intressena och Försvarets Materielverk. Det väntas dock ske nu under julveckan.

Beträffande de nio stridsgrupper EU vill formera fram till år 2007, kan nämnas att, förutom Tyskland, har Spanien, England, Polen, Frankrike, Italien samt Sverige, tillsammans med Finland, anmält sitt deltagande i den verksamheten.

En stridsgrupp består av 1 500 soldater och ambitionen är att en stridsgrupp ska vara redo att vara på plats inom 15 dygn där nöden påkallar.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons