Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 dödade av skalv och tsunami

Annons

Omkring 30 människor har hittats omkomna efter jordbävningen och flodvågen som förstört stora delar av västra Salomonöarna, säger landets polismyndighet.

Hjälpen dröjer för många av de tusentals människor som blivit hemlösa efter flodvågen på Salomonöarna, rapporterar Reuters. De kan komma att få vänta ytterligare två dagar på mat, skydd och medicin, varnar regeringen, eftersom räddningsmanskap har problem att nå fram till de utsatta byarna.

Även de invånare som har hus att återvända till vågar inte lämna sina tillfälliga skydd i bergen, eftersom de fruktar fler efterskalv.

Dricksvattnet är förorenat och de flesta lever under bar himmel. Sjukhuset i det hårdast drabbade Gizo förstördes enligt AFP av flodvågen.

Även landets redan skakiga ekonomi, som var på väg uppåt innan flodvågen kom, drabbas.

Flygspaningar visade ingen omfattande dödlighet i Västprovinsen och Choiseulprovinsen, uppgav biträdande polismästaren Peter Marshall och jämförde med katastrofen i Thailändska Phuket annan dag jul 2004. Marshall sade att den materiella förödelsen med jordras var omfattande i många byar.

Men Marshall varnade samtidigt för att det är för tidigt att slå fast att dödstalet inte växer ytterligare. Polisen kontrollerade också uppgifter om ett tiotal döda som setts flyta utanför ett av de värsta drabbade platserna, ön Simbo, sade han.

Ett starkt efterskalv utanför Salomonöarna inträffade samtidigt i dag, två dagar efter det förödande skalvet med efterföljande flodvåg. Måndagens skalv mättes till styrka 8,0 och det följdes snart av flera efterskalv.

Det ny skalvet, uppmätt till styrka 6, inträffade på litet djup 75 nautiska mil nordväst om Gizo, men någon tsunamivarning utfärdades ändå inte.

Seismologiska experter sade att Salomons invånare inte skulle haft stor glädje av ett varningssystem för flodvågor i måndags, eftersom de ändå hade så kort tid på sig att fly till säkra trakter.

TT

Mer läsning

Annons