Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 år gammal terror skakar Tyskland

Annons

30 år efter vänsterterroristernas mordvåg över Västtyskland rör nya uppgifter åter upp känslorna. Har säkerhetstjänsterna tigit om insiderinformation från terroristerna?

Ja, hävdar veckotidningen Der Spiegel, vars slutsats är att felaktiga domar kan ha avkunnats. Tysklands inrikesminister beordrade på måndagen Författningsskyddet, tyska Säpo, och rikspolisen att omedelbart utreda frågan och gå igenom allt historiskt material.

Frågan handlar om vem som höll i vapnet när den västtyske riksåklagaren Siegfried Buback, hans chaufför och ytterligare en anställd mördades den 7 april 1977.

När Buback var på väg till arbetet körde en motorcykel med två män upp bredvid bilen och med en rad skott sköts alla tre i bilen ihjäl.

Tre män och en kvinna, den nyligen frigivna Brigitte Monhaupt, fälldes för dådet.

En av männen var Christian Klar. Han var en av de ledande terroristerna inom Röda arméfraktionen (RAF), i Sverige oftast kallad Baader-Meinhof-ligan. Han ser ut att indirekt vara orsak till att de nya uppgifterna kommit i dagen. Klar sitter i fängelse sedan 24 år och har vänt sig till Tysklands president och bett att få bli benådad.

I förra veckan uttalade sig Siegfried Bubacks son överraskande för en benådning. Andra efterlevande till offren har kritiserat tanken.

Orsaken var enligt Buback att han fått uppgifter om att Klar inte är hans fars mördare. Och Der Spiegel styrker de uppgifterna genom att citera källor enligt vilka en terrorist redan på 1980-talet skulle ha sagt till Författningsskyddet att Klar inte deltog i mordet på Buback. Uppgifterna bekräftas enligt tidningen av en annan numera frigiven terrorist.

Den person de före detta RAF-terroristerna pekar ut som mannen som höll i mordvapnet heter Stefan Wisniewski. Han greps 1978 och dömdes till dubbelt livstidsstraff för mordet på arbetsgivarchefen Hanns-Martin Schleyer 1977. Wisniewski frigavs 1999.

TT

Mer läsning

Annons