Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 år för mord på nunna

Annons

En brasiliansk markägare har dömts till 30 års fängelse för att han givit order om mordet på en amerikansk nunna som arbetade med egendomslösa bönder i Amazonas.

Under rättegången hävdade åklagarna att Vitalmiro Bastos de Moura och en annan markägare betalade motsvarande 160|000 kronor för mordet på den 74-åriga nunnan Dorothy Stang i februari 2005.

Stang ansvarade för ett utvecklingsprojekt för lantarbetare i Anapu i Para, Amazonas på mark som mördarna ansåg tillhörde dem.

Försvarsadvokaterna sade att nunnan uppmanade de egendomslösa lantarbetarna att ockupera områden på de privatägda egendomarna.

Stan sköts med sex skott när hon återvände från ett möte med lantarbetarna i Anapu.

Hon var medlem i Sisters of Notre Dame-ordern och ursprungligen från Ohio. Som aktiv förespråkare för jordbruksreformer hade hon levt och arbetat som missionär i Brasilien i omkring 30 år.

I juli 2004 fick hon staten Paras utmärkelse för sitt arbete med att försvara de egendomslösa bönderna.

Moura har rätt till en andra rättegång efter som han dömts till mer än 20 års fängelse. Den andre misstänkte markägare Reginaldo Galvao är ännu inte dömd.

Mannen som utförde mordet har dömts till 27 år i fängelse, medan hans medhjälpare fick 17 år. En tredje markägare har dömts till 18 år för att han uppträtt som mellanhand.

TT

Mer läsning

Annons