Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 000 besök på Tomteland i sommar

Annons

Efter en trög säsongsstart når anläggningen Tomteland, på Gesundabergets höjder, även i år upp till toppnivå besöksmässigt. En trend många andra muséer och anläggningar upplevt i Mora under sommaren.

Den inledande värmeböljan kring månadsskiftet juni-juli styrde besökare till svalkande bad istället för Tomteland. När vädret blev sämre accelererade strömmen av folk till anläggningen.

Enligt Tomtelands vd Camilla Collett har turistinvasionen faktiskt pågått en vecka längre än förväntat.

- En del av vår säsongsanställda personal, som deltar i olika uppsättningar, slutade enligt planerna i förra veckan. Därför sänkte vi entrén när vi inte kunde erbjuda hela det ordinarie utbudet. Anläggningen stängde aktivitetsdelen den 14 augusti och har sedan visningsöppet till slutet av september.

- Jämfört med förra sommaren blir det en ökning på 20 procent. Därmed når vi upp till totalt 30 000 besök den här sommaren, uppger Camilla Collett.

Rekordsiffrorna från 2002, första sommaren efter 11 september, kommer att stå sig. Den sommarperioden var det många som valde att tillbringa semestern i Sverige.

Under de senaste veckorna har Camilla kunnat räkna in många utländska besökare, bland annat holländare, norrmän och britter.

- Något som kan få betydelse för att utöka utlandsintresset även för vintersäsongen. Annars arbetar vi med lite alternativa evenemang vintertid, som vår underhållning Midvinterblot, där vi når en vuxenpublik.

Förutom viss omarbetning av teater och sagouppsättningar med lite nya karaktärer, som kan variera från säsong till säsong, invigdes ett nybyggt trollhus i samband med att parken säsongsöppnade den 18 juni.

Trollhuset fungerar som ett lekland för barnen och på dess branta tak finns växtlighet. Det är 20 år sedan det senast uppfördes någon ny byggnad på Tomteland. Trollhuset är första steget till ett Trolland, där nästa etapp blir att uppföra en äventyrsslinga på trolltemat.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons