Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 000 sopärenden kvar att behandla

Annons

Tidningen har vid flera tillfällen berättat om sopkaoset i Mora. Ett nytt system införes som miljökontoret inte klarat av att behandla och administrera. Abonnenter får vänta på beslut och under tiden får de betala onödigt höga räkningar. En av flera är Svea Maria Alin som är ensamstående och hennes livssituation är den att hon inte får några sopor att lägga i sopkärlet. Hon kompostrerar och besöker miljöstationen med plåt och plaster. Likväl kommer sopbilen var fjortonde dag och tömmer det tomma kärlet och hittills i år har Svea Maria betalat 879 kronor i sopräkningar.

- Nu har jag fått en tredje faktura på 490 kronor och den vägrar jag betala. Påminnelsen säger att fakturan ska vara betald senast 22 juni, men jag vägrar. Nästa instans blir väl inkasso men jag ska ta striden, säger Svea Maria som på onsdagen besökte polishuset för att höra om det gick att göra en anmälan mot hutlös debitering.

- Enligt polisen måste en sådan här sak dras civilrättsligt. Själv tycker jag det är stöld eller bedrägeri eftersom jag krävs på betalning för något jag inte beställt.

Enligt Svea Maria har hon, av chefen vid miljökontoret, Nils-Göran Johansson, för tre veckor sedan blivit lovad en dispens, men ingenting har hänt.

Tidningen sökte på onsdagen Nils-Göran Johansson och fick beskedet att han har semester fram till 17 juli. Vikarierande chef är Niklas Sjödin som inte har möjlighet att uttala sig om det enskilda ärendet, enär han inte är insatt i det.

Hur ligger det då till med alla obehandlade ansökningar ?

- Vi har ungefär 3 000 ärenden liggande för Mora och Orsa tillsammans. Vi har förhoppningar om att klara av att behandla dem före hösten. Därefter ska ärendena skickas till respektive kommuns tekniska kontor för registrering och för att man där ska få en överblick av hur många nya sopkärl som ska beställas. Nu är ju inte det så enkelt heller, eftersom en tidigare upphandling överklagats och det pågår en rättslig process, säger Niklas Sjödin.

Nu är det många som i likhet med Svea Maria Alin otåligt väntar på ett beslut för att få lägre sopräkningar. Eftersom behandlingstiden tycks orimligt lång, kan dessa personer påräkna kreditering retroaktivt?

- Den frågan har vi inte tagit upp till diskussion, är Niklas Sjödins besked.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons