Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 utryckningar

Annons

- Men vi arbetar med att försöka reducera problemet med felaktiga larm. Genom en viss fördröjning av larmet får de som har larmanläggningar större möjlighet att avstyra felaktiga utryckningar, säger räddningschef Hasse Andersson vid Malungs kommun.

Larmlagring heter den här finessen som ger larmanläggningens ägare en stunds rådrum innan räddningskåren sätter på tutan och blåser iväg.

I stora drag går larmlagringen till så att man har något tiotal sekunder på sig att genom en knapptryckning visa att det finns personal i den byggnad som larmet kommer ifrån. Då får man någon minut på sig att undersöka vad larmet beror på och eventuellt avstyra utryckningen.

Av det gångna årets statistik framgår att Sälenkårens larm uppgår till totalt 107 men där ingår 48 falsk- och fellarm. I övrigt har Sälenkåren varit på 23 bränder, varav 6 i byggnader, tio trafikolyckor, tio inbrottslarm, tre akuta sjukvårdslarm samt 13 övriga larm.

Räddningskåren i Transtrand hade 48 larm under året, varav 18 falsk- och fellarm, samt sju bränder, nio trafikolyckor, två akuta sjukvårdslarm, fyra inbrottslarm och åtta övriga larm.

Kåren i Malung har larmats 95 gånger, varav 15 falsk- och fellarm. Malungskåren har haft 23 bränder, 20 trafikolyckor, 9 inbrottslarm, två akuta sjukvårdslarm och sex övriga larm.

Problemen att få tillräckligt med personal till deltidsbrandkårerna fortsätter, främst gäller det i Transtrand.

En konsult har nu anlitats för att göra en översyn av räddningsorganisationen i norra kommundelen. Frågan är om det ska bli en räddningskår i norra kommundelen och var den i så fall ska stationeras.

Var kan man hitta tillräckligt många personer som är villiga att vara deltidsbrandmän och som både bor och arbetar så att de kan komma tillräckligt snabbt till en brandstation?

- Vi som jobbar i verksamheten har inte lyckats hitta någon lösning. Vi hoppas att konsulten, som ser problemet med helt nya ögon, ska kunna lyckas bättre, säger Hasse Andersson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons