Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 anställda varslas

Annons

-Varslet är en ren säkerhetsåtgärd från vår sida. Vår tro och förhoppning är att det inte ska behöva verkställas. De senaste väderprognoserna pekar på att det ska bli kallare och snö till helgen och vi står i startgroparna, säger destinationschef Jonas Mareniusson vid Skistar i Sälen.

Normalt sett drar högsäsongen i fjällen igång på allvar i samband med julhelgen.

Redan i månadsskiftet oktober-november gjorde sig vintern påmind och skidbackarna började öppna så smått.

Men sedan har det töat, och det rejält, och den senaste tiden har alla skidbackar i Sälenområdet tvingats stänga.

Efter den varma och blöta fortsättningen av vintern så här långt börjar nervositeten att sprida sig i fjällanläggningarna i den sydligaste delen av fjällkedjan.

Ovisst har det också blivit för 250 nyanställda unga säsongsarbetare som i dagarna kommit till Skistar i Sälenfjällen.

De möttes i helgen av varsel om att de kan bli utan jobb redan till jul om inte vintern kommer igång. Men först går de en introduktionskurs för att lära sig sina jobb.

-Jobbintroduktionen pågår som planerat. Tanken är att de nyanställda ska träda i tjänst tills jul- och nyårsgästerna dyker upp. Men blir det ingen snö så har vi inte arbetsuppgifter åt alla i backar, liftar och skidskolor, säger Jonas Mareniusson.

Han hyser dock goda förhoppningar om att den gröna vintern snart ska slå om till vit.

-Under mina snart 30 år här i Sälen kan jag inte påminna mig annat än att det varit vita jular. Däremot är det inte helt ovanligt att det är milt och snöfattigt i början av vintern.

- Men det kan också slå om väldigt fort, från en dag till en annan kan det vara full vinter och måndagens prognoser för den kommande helgen ser lovande ut. De talar om både snö och kallare. Får vi bara kyla kan vi tillverka snö och snabbt öppna backar igen, säger Jonas Mareniusson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons