Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 000 till konstmuseum

Annons

Det är utvecklingsbolaget Samarkand2015 som hittat på projektet.

Förebilderna har bolaget hämtat i Frankrike, Spanien och England, där stora museer lånar ut konst till mindre orter.

Louvren i Paris har etablerat ett samarbete med gruvstaden Lens i norra Frankrike, därav arbetsnamnet "Louvren i Grängesberg".

- Detta säger vi ja till, jag ser framför mig en etablering på det gamla gruvområdet där man kan samarbeta med filmarkiv, fanarkiv och annat för att göra allt mer publikt, säger Maria Pettersson.

- Jag hoppas vi kan ro detta i land under året och att det blir en etablering nästa år, säger Pettersson.

Maria Pettersson säger sig förstå att det finns somliga som rynkar på näsan.

- Jag minns att många log i njugg när vi började att tala om en forskarby. Nu är High Voltage Vlley, HVV, på plats. Om vi och ABB gör något tillsammans som HVV kan det bli bra. Jag tror på projektet, säger Pettersson

En förstudie är genomförd eftersom det som då framkommit varit positivt har man inom Samarkand beslutat att gå vidare.

Därmed går projektet in i sin andra fas, med fortsatt utvecklingsarbete och förberedelse för en etablering. Den delen är kostnadsberäknad till 1,4 miljoner kronor och där hoppas Samarkand utöver bidrag från kommunen på olika regionala insatser som landstinget och länsstyrelsen samt även statliga myndigheter.

Bakom Samarkand2015 står Ludvika och Smedjebackens kommuner, landstinget, Företagarna, ABB, Ovako, Spendrups med flera företag och myndigheter i Västerbergslagen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons