Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 nya jobb till Vansbro

Annons

- Vi har länge försökt att hitta en lösning för att centralisera verksamheten men det är först nu som alla bitar har fallit på plats, säger Libras vd och ägare, Mikael Skogsén.

Både Libra AB och Forema Slutarp AB har under den senaste tiden brottats med likviditetsproblem och är satta under rekonstruktion. Beslutet om en sammanslagning av tillverkningsenheterna innebär dock en lösning på de ekonomiska problemen och att rekonstruktionerna kan avslutas.

- Vi har haft ett mycket gott samarbete med länsstyrelsen i Dalarna, Nordea, Almi och inte minst Vansbro kommun som lett fram till den här lösningen, säger Mikael Skogsén.

Han säger att omsättningen för Vansbrofabriken beräknas att öka från dagens 12 miljoner till en årlig omsättning på 52 miljoner kronor.

Vid fabriken i Falköping jobbar idag 23 personer i tillverkningen och två tjänstemän. Samtliga har erbjudits att flytta med till Vansbro och Mikael Skogsén räknar med att några av de anställda kommer att anta erbjudandet. MBL-förhandlingarna har avslutats och varslen av personalen är lagda till den 11 januari. Uppsägningstiderna för de anställda varierar därefter från en till sex månader.

I koncernen ingår även Forema Kök i Västerås med 14 anställda där köksinredningarnas stommar tillverkas. Den enheten påverkas inte i dagsläget.

- Vi kommer även att flytta huvudkontoret, som idag finns i Örebro, till Vansbro, säger Mikael Skogsén.

Fabrikslokalerna i Falköping kommer att avyttras och maskinparken flyttas till Vansbro.

- Vi har 7 500 kvadratmeter fabriksytor i Vansbro så utrymmet räcker väl till utan att behöva göra någon utbyggnad, säger Mikael Skogsén.

Någon gång i mars-april räknar han med att kunna starta den nya produktionen och att full effekt ska ha uppnåtts till försommaren.

- Med fullt utslag räknar jag med att Vansbrofabriken kommer att sysselsätta omkring 25 personer utöver de 18 som arbetar där idag, säger Mikael Skogsén.

Utöver de ekonomiska fördelarna med flytten menar Mikael Skogsén även att samgåendet ger stora geografiska fördelar.

- Vansbro ligger bra till när kunderna finns över hela landet, säger han.

Den enes bröd är dock samtidigt den andres död och en som är mindre glad över beslutet är Thomas Johansson, fackligt ombud vid Forema-Slutarp i Falköping.

- Vi motsätter oss naturligtvis en flytt. Båda parter är överens om att företaget är olönsamt, men inte om att flytta tillverkningen av laminatluckor, som går mycket bra. Vi här i Slutarp har kunskaper och kompetens som försvinner vid en flytt. Ledningen tycks ändå redan ha bestämt sig så tyvärr går det nog bara åt ett håll, säger Thomas Johansson i en kommentar till Falköpings Tidning.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons