Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25-åring friad för Hallundarån

Annons

Även Svea hovrätt friade på torsdagen en 25-åring som beskrivits som en av ledarna bakom det spektakulära värdetransportrånet i Hallunda 2005.

En 21-åring fick nu sitt straff på sex års fängelse fastställt.

Av de mellan 25 och 30 personer som beräknas ha deltagit i rånet har sju åtalats och fyra av dem är dömda. En är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Förundersökningen pågår visserligen fortfarande men går enligt kammaråklagare Nils Lundberg numer "på sparlåga". Polisen har säkrat DNA på flera föremål som användes vid rånet. Det betyder att om rånarna grips när de begår andra brott så kan de även lagföras för Hallundarånet.

Sådan otur hade den nu dömde 21-åringen. Hans DNA säkrades när han greps för häleri i somras och han kunde därmed kopplas till rånet i Hallunda.

Den 25-åring som friades beskrivs av polisen som ledare för det Tumba-baserade gänget Fucked for life (FFL).

Hans fingeravtryck fanns på en kartong i en flyktbil som användes vid rånet. Men domstolarna ansåg det inte klarlagt i vilket skede han hanterat kartongen och därför friades han alltså.

Rånet tros ha skett i samarbete mellan FFL och en gruppering från Skärholmen.

Åklagaren är fortfarande milt förvånad över den ovanliga målmedvetenhet och självdisciplin som präglade rånet. Man tror att rånet planerats i minst ett halvår och repeterats tre gånger.

Värdetransportrånet i Hallunda skedde den 29 augusti 2005 och lamslog hela södra Stockholm under fyra timmar. Rånbytet på 14,8 miljoner kronor har inte återfunnits.

TT

Mer läsning

Annons