Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24-åring fick fängelse för våldtäkt mot barn

Annons

Det var under 2002 som mannen träffade en kvinna, som han flyttade ihop med i Borlänge. Kvinnan födde året därpå parets gemensamma barn.

Kort därefter separerade de på grund av ständiga konflikter. Bland annat hade mannen varit våldsam mot kvinnan. Under 2004 dömdes han i tingsrätten för misshandel av henne.

Eftersom de hade barn tillsammans, hade de ett visst umgänge efter separationen och tingsrättsdomen. Men bara en dryg månad efter domen ville kvinnan bryta den kontakten, eftersom han vid flera tillfällen spottade på henne och utsatte henne för våld.

Att bryta kontakten var dock någonting mannen inte ville acceptera.

24-åringen fortsatte att ringa sin före detta sambo, som då träffat en ny man, och i telefonen uttala hot. Hoten riktades mot både kvinnan och hennes nya man.

Vid flera tillfällen trängde han sig också in i kvinnans bostad, där han uppträdde hotfullt. Vid ett tillfälle, när en bekant till kvinnan befann sig i bostaden på besök, uppstod ett bråk som väninnan försökte avstyra. Då hotades även hon av mannen, som kastade sig utför en trappa och skrek att han misshandlats av väninnan.

Mannen greps av polis i oktober i år.

Han delgavs misstanke om kvinnofridskränkning och olaga hot. Det framkom även att han var misstänkt för våldtäkt mot barn.

I går föll domen mot 24-åringen.

Av domen framgår att våldtäktsmisstanken handlar om en flicka som bara är några år gammal. Henne ska mannen ha förmått utföra sexuella handlingar. Hur det gått till har barnet berättat i polisförhör, som videofilmats och spelats upp i tingsrätten. Bland annat nämner barnet i förhören en leksaksorm, med vilken hon av mannen förmåtts vidröra hans könsorgan.

Ormen har undersökts och på den har spår i form av sperma säkrats.

Mannen har under förhandlingarna nekat till i stort sett allt han anklagats för. Några fall av hot har han erkänt, men han har uppgett att det inte menats som det uppfattats. Våldtäkten mot barnet förnekar han helt och menar att sperman på ormen hamnat där vid andra tillfällen, när barnet inte varit närvarande.

Men tingsrätten tar inte det mannen säger för sanning.

Han anses ha gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning, olaga hot och våldtäkt mot barn. För brotten ska han avtjäna tre års fängelse.

Mannen ska också betala dryga skadestånd till sina offer, bland annat 130 000 kronor till barnet.

24-åringen kommer att kvarbli i häkte fram till det att domen kan verkställas och under den tiden har åklagaren rätt meddela restriktioner, det vill säga att neka honom i stort sett all kontakt med omvärlden.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons