Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

215-årigt väggur räddat till Dalarna

/
  • På plats. Efter ett stort insamlingsarbete har Helena Hernmarcks textilkonstverk Mossklyftan färdigställts och kommit på plats i Dalarnas Museum, vilket Kerstin Anckert (bilden) gläds åt.
  • Praktverk. Urmakaren Pehr Biörlinn i Falun fick troligen i uppdrag av landshövding Magnus af Nordin att göra vägguret, tänkt för residensets övre våning. Genom Dalarnas Försäkringsbolags kulturstiftelse har vägguret kunnat återföras till Dalarna.

Annons

Trots att det före detta kronobränneriets 2500 kvadratmeter stora lokaler i Falun inrymmer stora mängder av Dalarnas Museums föremålssamling har inte vårt länsmuseum totalt sett särskilt stora samlingar jämfört med andra länsmuseer i landet.

Förr donerades föremål i större utsträckning till museet. Idag, som en följd av att allt fler blivit medvetna om att marknadspriserna höjts, går värdefulla och viktiga föremål ut på den kommersiella marknaden, där allt fler resursstarka utlänska köpare agerar.

I det här läget har Dalarnas Försäkringsbolags kulturstiftelse, som startade 1996, fått en allt viktigare roll för att rädda föremål till allmänheten.

Försäkringsbolaget avsatte åtta miljoner kronor i kapital, formellt sett "till ändamål att främja vetenskaplig forskning rörande Dalarnas historia och kulturarv främst genom att förvärva och/eller säkerställa bevarandet av föremål som är väsentliga för att tillgodose det nämnda ändamålet".

Det är med avkastningen från grundkapitalet som inköpen görs. Stiftelsen har kunnat köpa föremål för fem miljoner kronor sedan starten, att jämföra med de 100000 kronor som museet har i inköpsanslag per år.

I stiftelsens styrelse sitter den förre och den nuvarande vd:n för försäkringsbolaget, en representant för museet och en för hembygdsförbundet. Stiftelsens verkställande ledamot, faktiskt kallad vd, har hela tiden varit Rune Bondjers på Dalarnas Museum.

- Jag har ett mandat att köpa in föremål för maximalt 25000 kronor utan att fråga styrelsen. Jag har till och med ett checkblock, berättar Bondjers.

I föremålsutställningen på Dalarnas Museum som öppnar idag visas nio tiondelar av vad som köpts in sedan 1996. Det är en betydande bredd i samlingen. Visst finns här stora inslag av allmogehistoria, men också historiskt viktiga instrument och föremål som minner om teknikhistorien ställs ut i utställningen som ska vara uppe till i januari.

Ett väggur med ett urverk stort som ett tornurs, köptes in för några månader sedan. Urverket visar inte bara tid utan också datum och månad. Som dekoration är årtal mellan 1792-1887 inskrivna, men klockan blev alltså äldre än så.

Verket är gjort av Pehr Biörlinn, en norsk urmakare som bodde i Falun. Troligen är också urverkets inramning tillverkat i Falun. Det är i sengustaviansk stil och antas ha gjorts för att pryda den övre våningen i Johan Magnus af Nordins nyinredda landshövdingeresidens i Falun, där han flyttade in 1791.

Klockan köptes för ett fast pris "mellan 100000-20000 kronor" i antikhandeln. Anders Mattsson på Tysks urhandel i Falun har gått igenom verket.

Andra nedslag i samlingarna:

• Ett bordsspel, (ormspel), på ett klaffbord runt vilket sällskapet på bergsmansgården slog sig ned för samvaro. Ritat av Nils Johan Asplind, känd för sina falubord.

• En hel fäbodinredning från Kläbergets fäbodar i Dala-Floda socken.

• Skandinaviens äldsta vävstol, från Orsa, med det inristade årtalet 1577 åldersbekräftat av Ångströmslaboratoriet i Uppsala.

• Tio allmogeskåp ur Torsten Lennerthsons samling.

• En MC-motor byggd i Falun 1907. En båtinombordsmotor byggd av August Eriksson på 1920-talet.

• Gitarrer, dragspel och en mycket liten elorgel från Hagströms i de instrumentsamlingar som kunnat komplettera de horn, lurar och fioler som fanns tidigare. Samt två mycket gamla draginstrument, dragspelets föregångare, tillverkade i Paris på 1830- och 1840-talen.

• En spritbränningsapparat, helt i koppar.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons