Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"2006 ett normalt brandår"

Annons

- Det var två eldsvådor som stack ut. Branden i Claras restaurang och den i hyreshuset på Hantverkargatan, då en person omkom, säger Pär Kjellin.

Överhuvudtaget visar statistiken för 2006 att frekvensen på utryckningar i regel ligger lite lägre än de senaste åren, vare sig det rör sig om bränder, trafikolyckor eller andra utryckningar.

Det som avviker är bland annat automatlarmen, vars antal under 2006 var 94 mot 92 för 2005.

- I realiteten har även automatlarmen minskat i relation till att antalet installerade automatlarm. Installationerna är betydligt fler än tidigare.

Pär Kjellin betonar att siffrorna kan bli missvisande ifall ett tekniskt fel uppstår och ett larm ger en handfull utslag under en enda dag.

- Vi tar ut ersättning för utryckning till falska automatlarm endast i de fall då installationerna misskötts eller uppsatta regler inte efterlevs. Det kostar 3 500 kronor för ett onödigt larm. Vi tar ut avgiften i fyra till fem fall per år.

Att antalet bränder håller en relativt gynnsam nivå kan delvis bero på att räddningstjänsten står till tjänst med utbildningar i förebyggande syfte för att minska brandrisker.

- Trots den torra sommaren, med stor brandfara i naturen, inträffade endast cirka tio mindre bränder. Vi hade ett möte med de större skogsägarna i början av sommaren och gav råd om förebyggande åtgärder för brukandet av skogen under sommarperioden, säger Pär Kjellin.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons