Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2006 blir Håkanssons sista år i hetluften

Annons

Sven-Gunnar Håkansson (c) har inlett sitt sista år som kommunalråd i Säters kommun.

-Ska jag tillbaka till det vanliga yrkeslivet ska jag göra det nu. Jag fyller 60 år kring valet i höst och har några yrkesverksamma år kvar, förklarar han.

Det var för drygt en månad sedan som han meddelade att han inte kandiderar till ännu en period som politiker i Säters kommun.

-Det har funnits diskussion om att jag skulle stanna kvar över valet och avgå lite senare. Men det tycker jag skulle ingett falska förespeglingar. Tar man ett uppdrag tycker jag att det ska behållas perioden ut.

Han återvänder till arbete inom Sveaskog.

Men blir han kvar i Säter?

-Sveaskog är ett stort bolag och jag vet inte var min tjänst blir belägen. Men om tjänsten gör att jag måste flytta återkommer jag gärna senare till Säters kommun där jag bott i 25 år.

-Säters stad är bättre att bo i än jag trodde när jag flyttade hit. Man upptäcker inte stadens kvalitéer förrän man flyttar hit. Vi har sjön Ljustern, den fina naturen med Säterdalen och Bispbergs klack, men även skogen söder om sjön med alla gamla fäbodar.

Visst var det bra att bo även i Stora Skedvi, men det var nödvändigt att hela tiden ha en bil på rull, det behövs inte i Säters stad, kommunikationerna är bra, säger han.

Han är en duktig timmerman och funderar över att när yrkeslivet är slut kunna sätta upp en stuga någonstans i Sätertrakten.

Det är inte klart med vem som blir centerpartiets första namn och kommunalrådskandidat.

Processen för nomineringarna pågår, så är det i alla partier. För vår del ska det vara klart till årsmötet i mars. Vad det blir för majoritet efter valet är upp till ledningen för respektive parti att avgöra. Nuvarande samarbete med s och kd har varit bra. Men på riks- och länsnivå är det den traditionella blockpolitiken som gäller och det är ovanligt med andra majoriteter. Men lokalt handlar det även om att personkemin ska stämma.

Det är inte så lätt att få folk som vill ställa upp som politiker.

-Det är ett problem mellan den statliga och den kommunala nivån. Det är lite tungt att vara aktiv i politiken när det är en annan myndighet som styr, lokalpolitikerna har lite att säga till om.

Även året som gick präglades av arbete med att ha balans i ekonomin.

-Vi lyckades nå plus för fjärde året i rad och förhoppningsvis ska vi klara det även 2006. Men vi har haft två stora skattehöjningar på en krona totalt och kan inte höja skatten mer. Det vi kan spara på är overhead kostnader, det går inte att spara mer i verksamheterna. Invånarna har rätt till vissa välfärd, säger Håkansson.

Han berömmer alla partier för den "harmoniska" budgetprocess som varit under 2005.

Samtliga politiker har verkligen ställt upp. Det gäller ju att försöka få bästa möjliga verksamhet för de pengar vi har.

Det är ju också det som är grunden till förslagen om skolorna i Stora Skedvi, förklarar han.

Invånarantalet under 2005 var stabilt, klart bättre än budgeterat, och Sven-Gunnar Håkansson hoppas att det blir stabilt också framöver så man slipper stora tapp i befolkningen som även innebär att viktiga intäkter försvinner.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons