Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 döda i flygkrasch i Brasilien

Annons

Över 200 personer befaras ha omkommit när ett inrikesplan på tisdagen lokal tid kanade av landningsbanan och brakade in i ett hus vid Congonhas-flygplatsen i Sao Paulo, Brasilien.

Piloten på planet, en Airbus|A320 med 176 passagerare ombord, lyckades inte bromsa på den regnhala landningsbanan. Enligt vittnen höll planet på att fortsätta ut på en gata där mängder av människor befann sig. Piloten tycks ha försökt hindra detta genom att lyfta igen men rammade i stället en låg kontorsbyggnad. En explosionsartad brand utbröt.

Temperaturen i eldinfernot uppskattades till 1|000 grader.

Enligt Manuel Antonio da Silva Arajau, chef för Sao Paulos brandförsvar, fanns det inget hopp om att någon överlevt kraschen.

Minst 16 av dem som befann sig i byggnaden bekräftades ha omkommit, men dödstalen befaras stiga.

Olyckan inträffade på tisdagseftermiddag lokal tid, strax före midnatt svensk tid. President Luiz Inácio Lula da Silva har utlyst tre dagars landssorg.

Congonhas är den näst största flygplatsen i miljonstaden Sao Paulo och är känd för sina korta och ibland hala landningsbanor _ samt sin närhet till höghusen i stadens centrum. Den används i huvudsak till regionalt flyg från andra delar av Brasilien eller Sydamerika. Olycksplanet tillhörde det brasilianska flygbolaget Tam.

All flygtrafik har efter olyckan omdirigerats till andra flygplatser i Sao Paulo-området.

Tisdagens olycka ser ut att ha varit den värsta hittills i Brasilien. I september förra året omkom 154 människor, när ett passagerarplan kolliderade med ett mindre jetplan över Amazonas.

TT

Mer läsning

Annons