Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 ton skorsten ska rivas i kyrkan

Annons

- Nu ska skorstenen rivas för att avlasta väggarna. När arbetet är utfört kommer ingenting att synas vare sig inomhus i kyrkan eller utomhus, säger Leif Gustavsson, kyrkogårdsföreståndare och fastighetsansvarig i Orsa församling.

Problemet med sättningar i Orsa kyrka har undersökts i flera omgångar.

- Redan under 1970-talet genomfördes en statisk utredning och då fördes förslaget fram att riva skorstenen. Anledningen är att tyngden från skorstenen trycker mot ytterväggarna. I partiet där skorstenen står, lutar den södra väggen 50 centimeter utåt från takfoten ner till backen, berättar Leif Gustavsson.

Historiskt verkar det som om kyrkan var utan uppvärmning fram till 1862.

- Dessförinnan var kyrkobesökarna ordentligt påpälsade när de kom, och behöll ytterkläderna på under kyrkobesöket.

Vissa uppgifter säger att det en tid fanns två kaminer i kyrkan och en eldstad i sakristitan. Skorstenen från eldstäderna går inne i kyrkoväggarna i jämnhöjd med det främre pelarparet. På vinden löper skorstenarna samman i något som påminner om ett upp och nervänt "Y".

- Förra året gjordes en ny statisk undersökning och då kom förslaget återigen upp om att riva skorstenen. Kyrkan värms numera upp med fjärrvärme och skorstenen har ingen funktion, säger Leif Gustavsson.

Nu har förberedelserna för rivning påbörjats. Bland annat har stora delar av vinden klätts in med plast och presenningar för att hindra eventuellt nedfallande stenar att gå igenom kupolen. En ställning har också rests vid den södra väggen och ett hål har tagits upp i taket.

- Det är för att kunna frakta ut de stenmassor som rivs.

Skorstenen kommer också att dokumenteras. Redan har Dalarnas museum fotodokumenterat skorstenen som den ser ut innan rivning. Därefter kommer fotodokumentering att ske efter hand.

- Vi kommer också att ta till vara alla tegelstenar som har namn eller bomärken inristade. Sådana tegelstenar finns på andra ställen i kyrkan och kan även dyka upp vid rivningen, säger Leif Gustavsson. Arbetet med skorstensrivningen beräknas ta ett par månader.

- Under den tid rivning på-går kommer ingen att få vistas i kyrkan. Det är en säkerhetsåtgärd, så att ingen olycka inträffar, om något mot förmodan skulle ramla ner från taket.

När skorstenen är borta kommer rökgångarna i väggarna att förslutas.

- Då finns det en möjlighet att öppna dem igen, om det finns behov för det i framtiden.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons