Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 hemtjänstanställda på två veckor – "Många känner sig inte trygga"

15 olika anställda – så många tar äldre med minst två hemtjänstbesök per dag i snitt emot på två veckor. På vissa håll i Dalarna ligger siffran på uppemot 20 stycken. "Många med hemtjänst känner sig inte trygga", konstaterar Marta Szebehely, som forskat om äldreomsorgen sedan mitten av 80-talet.

Annons

Äldre med minst två hemtjänstbesök per dag tar i snitt emot 15 olika anställda från hemtjänsten på två veckor.

Äldre med minst två hemtjänstbesök per dag tar i snitt emot 15 olika anställda från hemtjänsten på två veckor. Det visar nya siffror från Kommun- och landstingsdatabasen Kolega som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Sedan kommunerna började rapportera in siffror över personalkontinuiteten i hemtjänsten 2007 har snittet ökat från 12 till 15 olika personer – en utveckling som oroar många äldre.

– Att det kommer för många är ett mycket vanligt klagomål, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

– Ett snitt på 15 olika personer på två veckor är väldigt högt och gör att många med hemtjänst inte känner sig trygga. Har du inte förmåga att förklara vad du behöver hjälp med så blir det ett jätteproblem. Och kan du förklara så är det väldigt tröttsamt att behöva göra det gång på gång.

Jämfört med förra året har personalkontinuiteten blivit sämre i 79 kommuner.

– En anledning till att det ökar är neddragningen av antalet äldreboendeplatser så att personer med väldigt stort hjälpbehov blir kvar hemma. Men det finns mycket kommunerna kan göra för att förbättra kontinuiteten. Det viktigaste är att man identifierar det som ett problem och sedan aktivt jobbar tillsammans med personalen för att organisera scheman och områden på bästa sätt.

I Dalarna har tolv av kommunerna lämnat in siffror för 2016. I nio av dessa har antalet minskat och i två ligger siffran kvar på samma. Bara i en kommun – Säter – har den ökat.

Högst är siffran i Avesta med i snitt 20 olika anställda på två veckor. Lägst är den i Orsa där man landade på 11 stycken.

Lista. Så ser det ut i din kommun:

Avesta: 20

Hedemora: 18

Ludvika: 17

Falun: 16

Falun: 16

Rättvik: 16

Älvdalen: 16

Säter: 15

Leksand: 14

Mora: 14

Smedjebacken: 13

Vansbro: 12

Orsa: 11

Borlänge: Inga siffror för 2016.

Gagnef: Inga siffror för 2016

Malung-Sälen: Inga siffror för 2016

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons