Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 hektar skog i lågor

Annons

Det var vid 18-tiden på söndagskvällen som räddningstjänsten i Älvdalen larmades till en skogsbrand vid Lilla Moberget, i skogarna mellan Evertsberg och Oxberg.

Maskinföraren, som höll på med avvekrning på platsen, såg att det började brinna efter maskinen och med största säkerhet är det gnistor från kedjorna som slagit i stenar på marken, som startat branden, en mycket ovanlig form av brandorsak.

När räddningstjänsten från Älvdalen anlände till platsen brann ett område om cirka 20 gånger 20 meter och släckningsarbetet verkade överkomligt. Det var dock lång väg att dra slangar genom skogen och när det sedan började blåsa spred sig elden okontrollerat och täckte snart ett område på 100 gånger 100 meter och fortsatte uppför berget.

En helikopter tillkallades från Östersund för att hjälpa till med släckningen.

- Det är visserligen dyrt, men en helikopter ersätter bra många man på marken, speciellt när det är så nära till vattengölar som det var här, säger räddningschefen Jan-Olov Olsson.

Vid 23-tiden på kvällen var skogsbranden under kontroll. Personal från räddningstjänsten stannade dock kvar hela natten och hela måndagen för eftersläckning och kontroll.

Omkring 20 hektar skog drabbades av elden och både avverkat virke och växande skog fick skador av elden. Hur omfattande skadorna är ekonomiskt finns ännu inga uppgifter om.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons