Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-årsgräns införs för köp av folköl

Annons

-Det är fantastiskt det som åstadkommits och en bra markering av att vi inte tycker att det är okej att ungdomar dricker, säger socialnämndens ordförande Kjell Andersson.

Kjell Andersson och kommunens samordnare för drogpreventivt arbete, Lisbeth Björk, berömmer handlarna, som alla har enats om att införa de nya reglerna.

-Det är viktigt att alla ställer upp. Både vi från kommunens sida och handlarna var överens om att det måste vara alla eller ingen som gäller, säger Lisbeth Björk.

Häromdagen åkte hon runt till samtliga handlare som saluför folköl i kommunen för att dela ut skyltar som berättar om de nya reglerna. Skyltarna informerar om att butikerna inte längre säljer öl till personer under 18 år, och ska sättas upp vid ölhyllor och kassor.

- Jag hämtade idén till det här från Falu kommun, där en 20-årsgräns redan är införd. Där har man genom testköp kunnat visa att det är betydligt svårare för minderåriga att få tag på alkohol nu, säger Lisbeth Björk.

Efter att ha presenterat idén för socialchefen och socialnämnden, som beslutat att finansiera skyltarna, tog hon kontakt med alla handlare. Och ingen var negativ till att höja åldersgränsen.

Lisbeth Björk och Kjell Andersson kan inte se några nackdelar med de nya reglerna.

- Vi kommer ju inte åt privatimporten av alkohol. Men det här är en tydlig markering av var vi står, säger Lisbeth Björk.

Genom att höja åldersgränsen hoppas hon att arbetet för dem som sitter i kassan ska underlättas, så att risken att folköl säljs till minderåriga minskar.

-Det blir en säkerhetsmarginal. Om någon mot förmodan och av misstag skulle sälja till någon 18- eller 19-åring är det ett brott mot butikens policy, men inte mot lagen, säger Lisbeth Björk.

Förhoppningen är också att langningen ska minska.

-Förhoppningsvis har 20-åringarna bättre omdöme, och låter bli att köpa ut till minderåriga, tror Lisbeth Björk.

De nya reglerna innebär dock inte att det blir olagligt att "köpa ut" folköl till personer över 18 år.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons