Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20.000 mobiler på Mora Lasarett?

Annons

Är det rimligt att mer än 20 000 mobiler samtidigt får vara i gång på Mora lasarett? Nej, alla som varit i kontakt med lasaretten i Dalarna vet att man rekommenderas att stänga av mobilerna inom lasarettsområdena för att inte störa känslig utrustning.

Men, utan att ens försöka säga ifrån, accepterar Landstinget Dalarna självt att en mobilmast med cirka tre sändare monteras på skorstenen på Mora Lasarett. Trots att man hade haft mycket goda argument emot denna montering så accepterar berörd tjänsteman på Landstinget detta utan att ens göra ett försök att invända mot operatörens anspråk, som alltså nu vunnit laga kraft genom ett ledningsrättsförfarande.

En mastsändare av detta slag sänder ständigt ut en strålning på 20 W på landsbygden. Men vid full beläggning, det vill säga då många samtidigt använder mobilen, kan en sådan sändare nå upp till 100 W. En ny GSM-mobil under samtal på Mora Lasarett med mastsändaren på skorstenen brukar under själva samtalet cirka 1 mW, vilket är den lägsta sändareffekten hos mobilen. Det vill säga en enda av denna masts sändare motsvarar mer än 20 000 mobilsamtals strålning samtidigt, ja kanske upp till 100 000! Lägg därtill att snart var tjugonde svensk mår illa av bara en enda mobil!

Hur kan Landstinget och dess ledning acceptera att mobilmast sätts upp inom lasarettsområdet utan att blinka eller ens försöka säga ifrån? Landstingsfastigheters styrelse har ju antagit ett principbeslut att inte acceptera sändare för mobiltelefoni på landstingets fastigheter!

Dessutom alla bekymmer denna strålning kan komma att åstadkomma på och för teknisk utrustning på lasarettet. Och som allmänheten nu börjat bli medveten om, så finns inte bara oro för, utan också många vetenskapliga bevis på sådan strålnings skadlighet på människor. Landstinget Dalarna har nu själv accepterat att skadlig strålning får orsaka ytterligare skador och sjukdomstillstånd, ett förhållande som de som vårdgivare sedan måste ta ansvar för.

Förutom detta är nu Landstinget under lång tid bundet av att inte kunna riva den gamla lasarettsskorstenen och inte heller fritt kunna förändra intilliggande byggnader eftersom sändarstrålningen har företräde.

Allt detta accepterar Landstinget Dalarna för en struntsumma.

Redan nu före midsommar förväntas sändningarna starta. En strålande framtid väntar alla i och runt Mora Lasarett!

AXEL GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons