Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20|000 drabbade av SAS-strejk

Annons

Tidigt i morse gick 800 kabinanställda i strejk på flygbolaget SAS Sverige.

20|000 resenärer drabbas när omkring 300 flygningar i dag ställdes in.

Och det mesta pekar nu mot att SAS Sverige tvingas ställa in även lördagens flygningar.

SAS konkurrenter på inrikesflyget försöker i den mån det går att utöka sin kapacitet med fler avgångar. Flynordic har utökat antalet avgångar till Luleå, Östersund och Kiruna.

Trycket på SJ har ökat markant sedan strejken blev ett faktum och tågen är nästan fullsatta, framför allt på de stora linjerna.

Informationen om de inställda flygningarna föreföll ha nått resenärerna. Vid inrikesterminalen på Arlanda flygplats norr om Stockholm märktes i morse inga strandade SAS-resenärer. Vissa hade lyckats boka om sina biljetter till andra flygbolag.

Kjell Sjödin hade lyckats boka om sitt flyg till Sundsvall. Bara några timmar tidigare hade han suttit i löneförhandlingar för fackförbundet Kommunals räkning och han hade stor förståelse för de kabinanställda.

SAS uppskattar att i genomsnitt 20|000 resenärer drabbas av inställda flyg varje konfliktdag.

Enligt Fager har SAS personal mötts av besvikelse och irritation hos drabbade resenärer.

Fager säger också att strejken drabbar SAS mycket hårt.

Enligt SAS måste HTF måste respektera den nivå som marknaden givit, nämligen 10,2 procent på tre år. Utan det kan SAS för närvarande inte ge några lösningar, sade Andris Zvejnieks.

HTF ser inte striden som en lönefråga utan en fråga om raster, lediga helger och andra villkor. Men SAS hävdar att fackets krav på bättre arbetsvillkor skulle kosta flygbolaget lönehöjningar motsvarande 25 procent per år.

HTF har givit dispens från strejken under perioden 11 juni till 12 augusti för att undvika störningar under semesterperioden.

TT

Mer läsning

Annons