Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 800 ton återvunna däck i Dalarna ger stora fördelar: "Sparar på jordens resurser"

En ny rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visar att gummit från återvunna däck har en rad miljömässiga, funktionella och ekonomiska fördelar.
I Dalarna återvanns 2 800 ton uttjänta däck i fjol.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Därför behöver vinterdäck mer luft – så får du däcken att hålla längre

Dubbat eller odubbat? Styrkor och svagheter för de olika vinterdäcken

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Materialet från däcken som återvinns kan exempelvis ge bättre asfalt, betong och vattenrening.

– Den här studien visar vilken resurs vi har i de 2 800 ton uttjänta däck som samlas in i Dalarna varje år. Med däckgummit kan vi få produkter som tål mer utan att gå sönder, blir mer flexibla och är beständiga så att vi inte måste ersätta dem så ofta, säger Fredrik Ardefors, vd för Svensk Däckåtervinning, i ett pressmeddelande.

Gummit från återvunna däck har en rad miljömässiga, funktionella och ekonomiska fördelar. I Dalarna återvanns 2 800 ton uttjänta däck i fjol.

När uttjänta däck återvinns kan man få fram olika produkter som till stora delar har kvar däckgummits tekniska egenskaper, konstaterar VTI i studien. Materialet kan till exempel blandas i betong eller i så kallad mjuk asfalt. Det kan användas för att göra spårbunden trafik tystare genom att vibrationer och buller dämpas, i cykel- och gångvägar med grön profil eller till vattenrening, enligt myndigheten.

– Invånarna i Dalarna är väldigt bra på att ta hand om utslitna däck i och låta dem fortsätta göra nytta när de inte längre rullar på vägarna. Genom att samla in däcken och använda materialet på nya sätt bidrar vi till att spara på jordens resurser, säger Fredrik Ardefors.

I Sverige är det Svensk Däckåtervinning som organiserar insamlingen och återvinningen av uttjänta däck. Privatpersoner kan lämna in sina däck på däckverkstäder, kommunala återvinningscentraler och andra uppsamlingsställen som är anslutna till Svensk Däckåtervinning.

Varje år samlas omkring 85 000 ton däck in, vilket är mer än vad som säljs yrkesmässigt.

Fakta – återvinning av däck:

- Uttjänta däck samlas in för återvinning av Svensk Däckåtervinning AB med hjälp av entreprenören Ragn-Sells.

- De olika materialen i ett däck efterfrågas till olika användning. Däckgummi används på nya sätt, vilket minskar behovet av nyproducerat gummi. Stål från däcken smälts ned och används igen i den vanliga stålindustrin.

- Lagen om producentansvar innebär att alla som tillverkar, säljer eller importerar däck måste se till att de återvinns på ett ansvarsfullt sätt.

- Det är förbjudet att lägga däck på soptippar inom EU.

Så lämnar du dina däck till återvinning:

- När dina däck är utslitna ska de enligt lagen lämnas till återvinning.

- Däckverkstäder, kommunala återvinningscentraler och andra uppsamlingsställen som är anslutna till Svensk Däckåtervinning tar emot upp till åtta däck från privatpersoner utan förbokning och utan att det kostar dig något.

- Du måste själv sära på däcken och fälgarna. Om du vill lämna hela hjul går det ofta bra, men då får verkstaden ta betalt för arbetet med att montera av däcken..

Svensk Däckåtervinning AB organiserar insamlingen och återvinningen av alla uttjänta däck i Sverige. Varje år samlas omkring 85 000 ton däck in, vilket är mer än vad som säljs yrkesmässigt. Svensk Däckåtervinning ägs av däckbranschen och är inte vinstdrivande.

Källa: Svensk Däckåtervinning

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons