Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 militärer åtalas för mord på fem

Annons

Två kvinnor och tre barn sköts ihjäl av en soldatpatrull vid en vägspärr i den mexikanska delstaten Sinaloa den 1 juni. Nu ska de 19 soldaterna, varav tre officerare, ställas inför rätta för dödsskjutningen.

Åklagarmyndigheten meddelade på måndagen att den har tillräckligt med bevis för att gripa och åtala soldaterna.

Åtalet är resultatet av det allt hårdare trycket från människorättsgrupper på president Felipe Calderon att komma tillrätta med övergrepp av krigsmakten under landets krig mot narkotikahandeln, en kampanj som inleddes för ett halvår sedan.

De gripna soldaterna avlossade mer än tio skott mot en bil som inte stannade vid en vägspärr enligt anhöriga till offren. I bilen reste en kvinna och hennes man, tre barn och två kvinnliga lärare.

Mannen, ett barn och en lärare överlevde massakern.

Delstatens högsta ansvariga för mänskliga rättigheter säger att alla i bilen uppenbarligen var obeväpnade.

Calderon har satt in 25|000 soldater i de våldsammaste delstaterna. Där bistår militären korrumperade och svaga poliser i kampen mot de mäktiga ligorna vars strider kostade 2|000 människor livet i fjol och 1|000 hittills i år.

I just staten Sinaloa verkar Sinaloakartellen under ledning av Mexikos mest efterspanade man, Joaquin "El Chapo" ("Lillen") Guzman, som ligger i krig med Golfkartellen.

TT

Mer läsning

Annons