Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

180 överklaganden mot beslutet

Annons

På tisdagen var sista dagen för att överklaga det så kallade "kuppbeslutet" på jordägarstämman i Älvdalen den 24 november. Sammanlagt 180 överklaganden hade då kommit in till registrator Eva Hampus på länsstyrelsen.

Beslutet gick igenom på stämman därför att nio delägare, varav Korsnäs och Bergvik var de största, hade några hundratal fler röster än den 85 personer starka majoriteten på stämman.

Beslutet fanns inte på dagordningen och kallades därför ett "kuppbeslut" av många delägare.

Dessutom menar många av de överklagande att beslutet strider mot Allmänningsskogslagen som inte tillåter utdelning av pengar efter hur stor ägarandel man har i besparingsskogen.

Redan då 37 överklaganden hade inkommit till länsstyrelsen sa Lars Gustavsson, länsstyrelsens sakkunnige på besparingsskogar, att han aldrig varit med om att så många överklagningar kommit in i ett ärende som gäller besparingsskogar tidigare.

På tisdagens eftermiddag kom ytterligare 37 överklaganden in till länsstyrelsen och summan var därmed uppe i 180 stycken, vilket torde vara en något så när rättvisande barometer över hur majoriteten av delägarna i besparingsskogen ser på att dela ut pengar till delägarna efter hur många andelar, grader, de har i besparingsskogen.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons