Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 miljoner nödställda behöver hjälp

Annons

Räddningsmanskap i Indien, Bangladesh och Nepal kämpade på torsdagen för att nå fram till nödställda med mat, dricksvatten och läkemedel sedan omkring 18 miljoner människor drabbats av översvämningar i Sydasien.

Ihållande skyfall och smältande snö i Himalaya har fått regionens stora floder att spränga sina vallar, och minst 1|100 människor har mist livet hittills under årets monsunperiod.

Värst har norra Indien drabbats med ett tusental dödsoffer. Över tolv miljoner bybor i delstaterna Bihar och Assam rapporteras desperat vänta på undsättning. Samtidigt stiger oron för att epidemier ska bryta ut.

Enbart i Assam har omkring 5,5 miljoner människor tvingats lämna sina hem. I Bihar har 3|000 byar lagts under vatten och nästan sju miljoner drivits på flykt.

Också Indiens huvudstad Delhi har dränkts i regn. Det senaste dygnet kom 166 mm nederbörd, mer än hälften av vad som är normalt för hela augusti.

I grannlandet Bangladesh, där vattenmassorna tagit 54 människoliv, uppges 5,6 miljoner människor ha flytt eller blivit innestängda i sina hem av vattnet. Omkring 160|000 personer har hysts in i provisoriska nödläger.

Storbritannien meddelade på torsdagen att man ska ge nödbistånd värt 2,5 miljoner dollar till de drabbade områdena.

I Nepal har FN satt in räddningsflyg för att hjälpa hundratusentals invånare som råkat illa ut i översvämningar och jordskred, meddelade världsorganisationen.

Även Japan plågas av oväder. Med ösregn och vindhastigheter på 40 meter i sekunden drog tyfonen Usagi in över den södra delen av landet på torsdagen, vållade kaos i både flyg- och landtrafik och stoppade elförsörjningen till tusentals byggnader.

Tre personer sades ha skadats i stormen, som kommer bara två veckor efter tyfonen Man-yi, en av de kraftigaste orkaner som har träffat Japan på flera årtionden.

TT

Mer läsning

Annons