Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åringens vårdbehov undersöks

Annons

Han har redan blivit undersökt av en chefsöverläkare på Säters sjukhus. Nu har Falu tingsrätt beslutat att 18-åringen som mördade sina föräldrar i Hedemora ska genomgå en större undersökning.

Enligt polisens utredning var det under natten mot fredagen 24 november som den 18-årige sonen brutalt mördade sina föräldrar i familjens villa i Hedemora.

I samband med häktningsförhandlingen några dagar senare begärdes en så kallad paragraf 7-undersökning. En åtgärd som tidigare kallades liten sinnesundersökning.

Innehållet i den är hemlig. Men eftersom tingsrätten nu beslutat om en större undersökning, en rättspsykiatrisk undersökning som pågår i fyra veckor, indikerar det att 18-åringen möjligen är så sjuk att han inte kan dömas till fängelse.

Det kommer att ta fyra veckor att genomföra den nya undersökningen. När läkaren redovisar resultatet kan målet avgöras i tingsrätten.

Enligt lagen får tingsrätten besluta om rättspsykiatrisk undersökning i syfte att kunna bedöma om det finns medicinska förutsättningar att överlämna den misstänkte till rättspsykiatrisk vård.

Den undersökande läkaren bedömer om den misstänkte har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Läkaren ska också lämna besked om förutsättningarna för vård med särskild utskrivningsprövning. En vårdform som är vanlig vid Säters sjukhus.

Enligt kommissarie Bo Persson går polisens utredningsarbete helt enligt planerna. Med tanke på kommande storhelger blir det nog tidigast i slutet av januari som åklagaren kan väcka åtal mot 18-åringen.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons