Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åringens mordvapen hittade

Annons

Den 18-årige gymnasieeleven som greps på Falu lasarett efter att ha voltat med pappans bil i Hedemora tidigt på lördagsnatten 25 november förra året hade redan berättat för några kamrater. Senare erkände han för polisen att han dödat sina föräldrar i familjens villa i Hedemora.

Vapnet eller vapnen hade han kastat i Dalälven från en bro nära Dala-Husby. Nationella insatsstyrkan fick begäran om att dyka i området.

Men det var så strömt i vattnet att det inte var meningsfullt att fortsätta sökandet.

I går förmiddag var dykarna på plats igen. Förhållandena var bättre sedan kraftverken norr om Hedemora strypt vattenflödet.

Två dykare arbetade i vattnet medan tre kollegor assisterade från en specialbyggd båt. I när- heten av bron hade dykargruppen spänt upp linor som användes för att hålla båten på plats. En lina som var fäst vid bron användes bland annat för att skicka ner en undervattenslampa.

Klockan 12.30 rapporterade en dykare att han hittat de föremål som polisen i Dalarna hade bett om hjälp med att få upp.

Föremålen hittades på tio meters djup.

Dykaren överlämnade en specialväska av gummi när han kom upp till ytan intill följebåten. En kriminaltekniker och en utredare vid länskriminaljouren tog hand om väskan och bar den till teknikerbilen för vidare transport till tekniska avdelningen i Falun.

Nu undersöks fynden för att se om de överensstämmer med uppgifterna som 18-åringen lämnat vid flera förhör.

Enligt kommissarie Sven-Åke Petters är eftersökningarna i Dalälven nu avslutade.

Fynden är viktiga för att kammaråklagare Per-Göran Persson ska kunna avsluta förundersökningen och väcka åtal mot 18-åringen som sitter häktad för mord sedan 27 november.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons