Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1700-talsubåt går igen i New York

Annons

En fisk? En bomb? Nej, den udda vattenfarkost som haffades i New York på fredagen visade sig vara en ubåt med 1700-talsanor. Tre män greps när det märkliga bygget ploppade upp vid jättekryssaren Queen Mary|II öster om Manhattan.

Den klotformade ubåten med en lucka på toppen har förskräckande anor _ förlagan "The Turtle" (Sköldpaddan) hade under frihetskriget på 1700-talet i uppgift att fästa sprängladdningar på brittiska flottans skrov. New York-polisen meddelade dock snabbt på fredagskvällen svensk tid att händelsen inte har med terrorism att göra.

Farkosten kom med en liten uppblåsbar båt i släptåg. Två av männen fanns i gummibåten, en i sköldpaddskopian.

Den formella anledningen till gripandet var att gruppen närmade sig en avspärrning runt lyxfartyget Queen Mary|II.

Balboni kunde se hela dramat från en helikopter eftersom han just var ute och inspekterade hamnsäkerheten.

Männen har också efterräkningar att vänta för att sköldpaddskopian uppenbarligen inte gick att styra _ enligt USA-medier drivs den av någon form av pedalsystem, men var ett lätt offer för East Rivers starka strömmar.

Den riktiga Turtle var inte heller ett under av användarvänlighet. Den drevs med åror upp till en topphastighet på ungefär fem kilometer i timmen. Kupén lystes upp med stearinljus, tills man kom på att syret helst skulle gå till föraren. Uppfinnarlegendaren Benjamin Franklin bidrog då med honungsskivling, en svamp känd för sina självlysande egenskaper.

The Turtle fick ett nesligt slut när fartyget den var förtöjd vid sänktes av britterna hösten 1776, ironiskt nog på Hudsonfloden, bara några stenkast på andra sidan Manhattan från fredagens drama.

I historieböckerna hamnade den i alla fall, som världens första militära ubåt.

TT

Mer läsning

Annons