Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-årig svenska frisläppt

Annons

Minst fyra personer från Sverige sitter fängslade på Afrikas horn. De greps i vintras i Kenya efter att ha flytt undan striderna i Somalia. En av dem är Safia Benaouda,17år från Stockholm. Hon återvänder i dag till Sverige och släpps sedan utrikesdepartementet (UD) och ambassaderna jobbat intensivt med hennes fall, enligt ett pressmeddelande från UD.

Under dagen kommer flickan, som inte längre är brottsmisstänkt, att återförenas med sin familj.

Hennes mor Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, har tigit om dotterns fängslande för att inte utsätta henne för ytterligare faror.

Efter beskedet för två månader sedan om att dottern gripits har hon förgäves väntat på livstecken.

UD:s personal och säkerhetspolisen har besökt tre andra svenskar som frihetsberövades sedan de flytt från konflikten i Somalia. Ambassaden kommer nu att försöka förmå etiopiska myndigheter att behandla svenskarnas fall i en rättsprocess.

Efter gripandet i Kenya flögs svenskarna tillbaka till Somalia och har sannolikt förts vidare till ett fängelse i Etiopien, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen hänvisar bland annat till uppgifter från de brittiska människorättsorganisationerna Reprieve och Cageprisoners. Carl-Magnus Hyltenius, utrikesråd för konsulära frågor på UD, bekräftar för SvD att UD vet var de svenska fångarna hålls.

De båda brittiska mr-organisationerna har tagit del av passagerarlistan från en hemlig fångtransport som den 27 januari genomfördes med ett kenyanskt passagerarplan från Nairobi i Kenya till Somalias huvudstad Mogadishu. I två omgångar transporterades 63 fångar, bland dem fyra barn, iförda handfängsel och ögonbindlar. De greps i Kenya efter att ha flytt undan striderna i Somalia och anklagas för att ha stått på de bortdrivna islamisternas sida.

TT

Mer läsning

Annons